Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2021. December 21. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Elvitt egy macskát egy róka a pápai Lidl-nél - Videó!

Elvitt egy macskát egy róka a pápai Lidl-nél - Videó!

Azt nem lehet tudni, hogy a cicát a róka fojtotta-e meg, vagy úgy talált rá a tetemére, viszont előbbit sem lehet kizárni.

Az viszont tény, hogy egyre több rókát látnak a városban, a vadállatok már a belvárost sem kerülik el. Olvasónk a Budai Nagy Antal utcán lett figyelmes az állatra, majd szem elől tévesztette a bokrok között. Egyszer csak egy macskával a szájában bukkant fel, majd a cica tetemét a Lidl előtti füves részre vonszolta, ahogy az az alábbi videón is látszik. Olvasónk nem tudta megmondani, hogy a róka ejthette-e el a macskát, vagy csak rátalált a tetemére, de nem zárta ki ezt sem. Szakértők szerint nincsenek veszélyben a házi kedvencek, ritkán azonban előfordulhat, hogy egy kiéhezett róka egy kisebb, védtelenebb macskára támad. Olvasónknak feltűnt, hogy a róka egyáltalán nem tartott tőle sem.

Azóta a Juhar utcában is láttak egy rókát, azt nem tudjuk, hogy ugyanarról az állatról van-e szó.


Fotó: Némethné Kusztor Nikolett

Élelmet keresnek

Természetesen a gyomruk és nem a kíváncsiságuk csábítja a rókákat a városokba, jellemzően a szemétben keresnek élelmet. Fontos lenne, hogy a háztartási hulladékot, főleg az élelmiszermaradékot gondosan zárjuk el szemeteszsákokban és szeméttárolókban, valamint, hogy éjszakára ne hagyjunk nyitott udvarban, vagy közterületen macska, vagy egyéb állat eledelt, hiszen ezek mind-mind idecsalogatják az állatokat, amelyek ide is szokhatnak.

Nem jelentenek veszélyt!

Folyamatosan immunizálják a rókákat, nem kell tartani a veszettségtől, sőt a szakemberek szerint a rókák kifejezetten elkerülik az embert.

A közhiedelemmel ellentétben a rókák lakott területeken való megjelenése és az emberek jelenlétéhez való hozzászokásuk önmagában nem utal veszettségre, sőt, ezek a vadállatok urbanizálódó fajnak számítanak: egyre inkább a városi életközösségek természetes részeivé válnak.

Kinek szóljunk?

Ha egy róka tanyát verne lakott területen, illetve valamiért nem tudna kijutni onnan, az illetékes vadmentő szervezetet vagy vadőrt, esetleg az önkormányzatot kell értesíteni. A háziállatokra szakosodott állatvédők és gyepmesterek ebben a helyzetben – hatáskör hiánya és egyéb okok miatt – nem segíthetnek.

Címkék: macska, róka, vadállat

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 17:27, kedd | Helyi

Új Mercedes és Volvo buszokat kap a megye, Pápára is jut belőlük

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz.

2023. Március 28. 15:54, kedd | Helyi

Légpuskával fejbelőtt egy macskát az egyik Pápa-környéki településen

Állatkínzás miatt nyomoznak a pápai rendőrök, akik gyanúsítottként hallgattak ki egy 74 éves Pápa-környéki férfit.

2023. Március 28. 14:40, kedd | Helyi

Visszakapta a pápai kislány az ellopott kerékpárját

Egy 18 éves fiatal lopta el a bringát.

2023. Március 28. 14:15, kedd | Helyi

Vihar: Pápán autóra dőlt egy fa

Az erős szél miatt az átlagosnál több beavatkozása volt tegnap a Veszprém vármegyei tűzoltóknak, a pápaiak vonultak a legtöbbször, összesen 9 alkalommal.