Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2021. December 21. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Elvitt egy macskát egy róka a pápai Lidl-nél - Videó!

Elvitt egy macskát egy róka a pápai Lidl-nél - Videó!

Azt nem lehet tudni, hogy a cicát a róka fojtotta-e meg, vagy úgy talált rá a tetemére, viszont előbbit sem lehet kizárni.

Az viszont tény, hogy egyre több rókát látnak a városban, a vadállatok már a belvárost sem kerülik el. Olvasónk a Budai Nagy Antal utcán lett figyelmes az állatra, majd szem elől tévesztette a bokrok között. Egyszer csak egy macskával a szájában bukkant fel, majd a cica tetemét a Lidl előtti füves részre vonszolta, ahogy az az alábbi videón is látszik. Olvasónk nem tudta megmondani, hogy a róka ejthette-e el a macskát, vagy csak rátalált a tetemére, de nem zárta ki ezt sem. Szakértők szerint nincsenek veszélyben a házi kedvencek, ritkán azonban előfordulhat, hogy egy kiéhezett róka egy kisebb, védtelenebb macskára támad. Olvasónknak feltűnt, hogy a róka egyáltalán nem tartott tőle sem.

Azóta a Juhar utcában is láttak egy rókát, azt nem tudjuk, hogy ugyanarról az állatról van-e szó.


Fotó: Némethné Kusztor Nikolett

Élelmet keresnek

Természetesen a gyomruk és nem a kíváncsiságuk csábítja a rókákat a városokba, jellemzően a szemétben keresnek élelmet. Fontos lenne, hogy a háztartási hulladékot, főleg az élelmiszermaradékot gondosan zárjuk el szemeteszsákokban és szeméttárolókban, valamint, hogy éjszakára ne hagyjunk nyitott udvarban, vagy közterületen macska, vagy egyéb állat eledelt, hiszen ezek mind-mind idecsalogatják az állatokat, amelyek ide is szokhatnak.

Nem jelentenek veszélyt!

Folyamatosan immunizálják a rókákat, nem kell tartani a veszettségtől, sőt a szakemberek szerint a rókák kifejezetten elkerülik az embert.

A közhiedelemmel ellentétben a rókák lakott területeken való megjelenése és az emberek jelenlétéhez való hozzászokásuk önmagában nem utal veszettségre, sőt, ezek a vadállatok urbanizálódó fajnak számítanak: egyre inkább a városi életközösségek természetes részeivé válnak.

Kinek szóljunk?

Ha egy róka tanyát verne lakott területen, illetve valamiért nem tudna kijutni onnan, az illetékes vadmentő szervezetet vagy vadőrt, esetleg az önkormányzatot kell értesíteni. A háziállatokra szakosodott állatvédők és gyepmesterek ebben a helyzetben – hatáskör hiánya és egyéb okok miatt – nem segíthetnek.

Címkék: macska, róka, vadállat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.