Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elsőként költözik felhőbe magyarországi hivatal

Elsőként költözik felhőbe magyarországi hivatal

Közép-Kelet-Európában először Újbudán kezdődik meg a felhőalapú, lakosságközpontú ügyintézés bevezetése. Az egyedülálló fejlesztés első lépéseként a Revevol által fejlesztett Google App Engine-en és Google Dokumentumokon alapuló testületi rendszert hoztak létre, amely már önmagában egy tonnával csökkenti az évi papírfelhasználást. A Google felhőalapú megoldásainak alkalmazása hosszú távon több tízmilliós megtakarítást hoz a hivatalnak évente, hárommillió forinttal csökkentve csak az áramszámlát.

A Google felhőalapú megoldásainak teljes körű önkormányzati alkalmazásáról írt alá megállapodást szerdán Przemek Sienkiewicz, a Google Enterprise Közép-Kelet-Európáért, Oroszországért és a FÁK államokért felelős vezetője és Hoffmann Tamás Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda polgármestere. A Google a közigazgatási szférában Közép-Kelet-Európában először az Újbudai Önkormányzattal köt megállapodást. A XI. kerületi önkormányzat több tízmillió forintos megtakarítást remél a megállapodástól.

Első lépéseként a Revevol közreműködésével egy olyan Google App Engine-en és Google Dokumentumokon alapuló testületi támogató rendszer használatát vezették be a polgármesteri hivatalban, amely digitalizálja a teljes dokumentumkezelést. Az itt dolgozó mintegy száz köztisztviselő, valamint a képviselő-testület tagjai már most használják a megoldásokat, melyekkel a hivatal papírfelhasználása évi egy tonnával csökken. A jövőben nem csupán a polgármesteri hivatal, de az összes önkormányzati intézmény és vállalkozás dokumentum-kezelése a felhőalapú rendszer részévé válhat.

„Forráshiányos időkben különösen fontos minden önkormányzat számára, hogy megfelelő megtakarítási lehetőségeket találjon.” – hangsúlyozta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. „Olyan korszerű megoldásokat kell találni, amelyek nem csupán olcsóbbá teszik az önkormányzat és intézményeinek működését, de egyúttal növelik a közigazgatási szolgáltatások színvonalát, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést tesznek lehetővé a polgárok számára.”

„A Google Apps olyan internetalapú irodai alkalmazásokat kínál, amelynek segítségével a közigazgatásban egyszerre lehet hatékonyabbá és olcsóbbá tenni a munkát” – emelte ki Przemek Sienkiewicz. Az e-mailek, a naptárak, a dokumentumok bárhonnan, bármilyen eszközről – mobiltelefonról, irodai vagy otthoni számítógépről – elérhetőek. A jogosultságok könnyen és egyszerűen kezelhetőek, és csak az fér hozzá az adatokhoz, akinek erre joga van: a rendszer teljes körű biztonságot és védelmet garantál. A felhő alapú rendszerben folyamatos a biztonsági mentés, követhetőek a változások és változtatások. A Google Apps lehetőséget teremt arra is, hogy egymástól távol lévő egységek közösen dolgozzanak egy adott dokumentumon, könnyen és gyorsan megosszák egymással az adatokat. A felhő alapú rendszer alkalmazásával az önkormányzat mentesül a számítógépes programok folyamatos megújításának és a szerverek fenntartásának és működtetésének költségeitől is – ezzel nem csupán beruházási kiadásait mérsékli, de jelentősen csökkenti saját áramszámláját is.

A megállapodás értelmében a Google Enterprise átfogó tanulmányt készít arról, hogyan érhető el az önkormányzathoz tartozó intézmények rendszereinek integrációja, milyen alkalmazásfejlesztések szükségesek mindehhez, hogyan valósítható meg a felhőalapú kommunikáció az újbudai intézményekben, és milyen megoldásokkal lehet a lakossági ügyintézésben is alkalmazni a korszerű technikát.

„Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban számtalan közigazgatási szervezet alkalmazza sikerrel a Google Apps megoldásait, amelyek most először jelennek meg a magyar, és a közép-kelet-európai közigazgatásban. Nagyon örülünk, hogy Újbuda önkormányzata minket választott a testületi rendszer fejlesztésére. Véleményünk szerint a megállapodás nyomán Újbuda önkormányzata a magyarországi közigazgatás modernizálásának iskolapéldája lehet” - tette hozzá Boscha István, a Revevol ügyvezető igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során