Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 09. 07:56, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Először végeztek arcátültetést

Először végeztek arcátültetést

Először végeztek arcátültetést Belgiumban, a beavatkozást sikerrel hajtották végre az ország északnyugati részében, Gent városában.

A műtétet végző csapat vezetője szombaton sajtókonferencián jelentette be, hogy egy hete sikerrel hajtották végre az első arcátültetést Belgiumban. Phillip Blondeel munkatársaival 20 órás operációval adta egy nemrég elhunyt donor arcát egy súlyos arcsérülésekkel élő férfinak, aki – csakúgy mint a donor családja – névtelenséget kért.

A páciens „jól, sőt kiválóan van hat nap után” – mondta Blondeel, hozzátéve, hogy a férfi már tudott inni egy kis vizet, és beszélt is, ami nem várt dolog ilyen rövid idővel a műtét után. Az operációhoz 65 fős stáb kellett, az orvosok a beteg arcának teljes alsó részét „kicserélték”, beleértve a bőrt, az ajkakat, az izmokat és az idegeket.

A belgiumi volt a 19. arcátültetés a világon azóta, hogy 2005-ben a francia Isabelle Dinoire új arcot kapott. Európában eddig csak Franciaországban és Spanyolországban végeztek ilyen operációt. Phillip Blondeel professzor egyúttal bejelentette, a genti egyetemi kórház szívesen végezne több hasonló műtétet.

Címkék: átültetés, arc, műtét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.