Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 13. 18:03, péntek | Belföld
Forrás: mti

Elmarad Varga Csaba Mount Everest-expedíciója

Elmarad Varga Csaba Mount Everest-expedíciója

Elmarad Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászójának áprilisra tervezett Mount Everest-expedíciója, miután Kínát követően pénteken a nepáli kormány is bejelentette,

hogy a tavaszi szezonra nem ad ki mászóengedélyeket - közölte Bíró Dániel, a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere pénteken az MTI-vel.

Varga Csaba áprilisban indult volna a Mount Everest meghódítására, hogy első magyarként mássza meg oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb, 8850 méter magas csúcsát - olvasható a tájékoztatóban.

Az eredeti tervek szerint a hegymászó a kínai oldalról próbálkozott volna a 8850 méteres csúcs elérésével. A csütörtöki kínai döntésre reagálva "elkezdtük az átszervezést a nepáli oldalra" - fogalmazott Bíró Dániel, hozzátéve, hogy "a WHO március 11-i közleményét követően, amelyben világjárványként hivatkoztak a COVID-19-re és agresszív lépésekre szólították fel az országok vezetőit, Nepál helyesen járt el". A csapat kommunikációs vezetője hangsúlyozta: a dél-ázsiai ország gazdasága nagyrészt a turizmusra és ezen belül elsősorban a hegymászásra támaszkodik, így az országra súlyos csapást jelent egy ilyen döntés.

Nyolcezres expedícióknál a szezonokat a monszun időszak határozza meg, így Nepálban tavaszi és őszi, míg Pakisztánban nyári mászószezonról beszélhetünk - idézi a tájékoztató Varga Csaba hegymászót.

A koronavírus miatt most a tavaszi szezonban nem adnak ki mászóengedélyt, azonban remélhetőleg a nyári és az őszi szezonban lesz lehetőség 8000-es hegycsúcs megmászásra - tette hozzá.

"Töretlenül folytatom az edzésmunkát, igyekszem úgy tekinteni erre az időszakra mint lehetőségre, hogy még felkészültebben vághassak neki az Everest első magyar, pótlólagos oxigén nélküli megmászásának - a cél nem változott!" - fogalmazott Varga Csaba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére