Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. Július 10. 06:00, vasárnap | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Elkezdődött az ukrán katonák nagy-britanniai kiképzése

Elkezdődött az ukrán katonák nagy-britanniai kiképzése

Elkezdődött szombaton az ukrán hadseregnek London által felajánlott nagyszabású kiképzési program a brit fegyveres erők több nagy-britanniai támaszpontján.

Boris Johnson távozó brit miniszterelnök néhány héttel ezelőtti kijevi látogatásán ajánlotta fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Nagy-Britannia 120 nap alatt tízezer ukrán katonának tart kiképzési programokat.

A program során a Downing Street megfogalmazása szerint "a brit hadsereg harcban is bizonyított szakértelmének" felhasználásával nyújtanak kiképzést és gyakorlati ismereteket az ukrán fegyveres erőknek.

Nagy-Britannia az Orbital nevű művelet keretében 2015-től az Ukrajna ellen február végén indított orosz háború kezdetéig is több mint 22 ezer ukrán katonának nyújtott kiképzést.

A szombaton kezdődött új program keretében az ukrán katonák háromhetes kiképzési kurzusokon vesznek részt.

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása nem tér ki a pontos helyszínekre, a tárca csak annyit közölt, hogy a képzési programok az Egyesült Királyság északnyugati, délnyugati és délkeleti térségeiben zajlanak 1050 brit katona bevonásával.

A minisztérium szerint a kiképzésen az ukrán fegyveres erőkhöz csatlakozó önkéntes újoncok vehetnek részt, akiknek csekély vagy semmiféle katonai tapasztalatuk nincs; ők olyan szaktudást sajátíthatnak el, amelynek a frontvonalbeli harci cselekményekben vehetik hasznát.

A kiképzési program a brit fegyveres erőknél alkalmazott alapkiképzésre épül, elemei közé tartoznak a fegyverhasználati ismeretek, a hadszíntéri elsősegélynyújtás, általános harctéri tudnivalók, járőrözési taktikák, valamint a fegyveres konfliktusokra vonatkozó jogi ismeretek.

A tájékoztatás szerint a brit védelmi minisztérium gyorsított eljárással az AK gépfegyvertípus különböző változatait szerezte be a kiképzéshez annak érdekében, hogy az ukrán katonák olyan fegyverekkel gyakorolhassanak, amilyeneket a tűzvonalban is használnak majd.

A tárca szerint a brit fegyveres erők Welsh Guards nevű alakulata 17 nap alatt több mint 2400 ilyen fegyvert tesztelt, biztosítandó, hogy e fegyverek az ukrán katonák rendelkezésére álljanak a kiképzési program elkezdéséhez.

A brit védelmi minisztérium szerint teljes mértékben London biztosítja a kiképzésben részes ukrán katonák egyéb felszerelését is, köztük hideg és meleg időben használatos katonai öltözeteket, személyi védőfelszereléseket, hálózsákokat és lövészárkok kiépítéséhez szükséges eszközöket.

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverszállítója; az orosz invázió február végi kezdete óta Ukrajnának nyújtott brit katonai segély értéke eléri a 2,3 milliárd fontot (1100 milliárd forint).

London eddig több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, több mint ötezer könnyű páncéltörő fegyvert, nagy hatótávolságú precíziós rakétafegyverzeti rendszereket, páncélozott járműveket, a hadszíntéri utánpótlás eljuttatására szolgáló, nagy teherbírású drónokat, több ezer éjjellátó berendezést, 155 milliméteres önjáró tüzérségi lövegeket és tüzérségi ütegek lokalizálására alkalmas radarrendszereket adott át az ukrán hadseregnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.