Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Július 24. 20:16, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Elkészültek az első tervek - Ilyen lesz az új Várkert

Elkészültek az első tervek - Ilyen lesz az új Várkert

A héten elkészültek a Zöld Város I. projekt zöldfelületeire vonatkozó engedélyezési tervek, melyeket a városvezetés a sajtó képviselői elé tárt, de a Városházán bárki által megtekinthetők, véleményezhetők.

Mint ismeretes, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán 1 milliárd forintot nyert el a pápai önkormányzat a Belső-Várkert és az Erzsébet liget megújítására. A munkálatok első szakasza már megvalósult, az úgynevezett Várdomb területének rehabilitációja a szabadtéri színpad helyének kialakításátjelentette, az Esterházy-kastély mögötti területen.

A Várkert és az Erzsébet liget zöldfelületeinek megújításáról szóló, kertépítészeti engedélyezési tervdokumentáció a héten elkészült és a munkát a tervező benyújtotta a hatóságnak és eljuttatta az önkormányzathoz is. - Olyan területekről van szó, amelyek rendkívül komplexek, sok módon érintik a pápaiakat. Ezek nem pusztán pihenő, rekreációs övezetek, hanem fontos közlekedési kapcsolatok is a városrészek között - mondta el a tervek bemutatásakor Áldozó Tamás polgármester hozzátéve, ezzel kapcsolatban a városvezetés és a terveket készítő Pagony Táj- és Kertépítészeti Iroda között voltak vitás pontok, hiszen az iroda a történelmi park visszaállítását helyezte előtérbe, míg a városvezetés a mindennapi használhatóság szempontjait vette figyelembe.

Tó, patak, játszótér, kávézó

- A Zöld város projekt lényege, hogy rehabilitálja a zöldterületeket, és újabbakat adjon át közösségi használatra. A legfontosabb változás az lesz, hogy a faállomány megújul, megváltozik, a terület gondozottabbá válik. Megújulnak a sétányok, jelentős részük új nyomvonalon fog futni, eltűnik a beton és az aszfalt, természetes anyagokból készült burkolatok fognak a helyükre kerülni. Új játszótér épül, lesz egy fitness eszközökből álló szabadtéri konditerem, természetesen futókör is készül, új Bakony-ér híd épül és újragondolják a vízes élőhelyeket is. Tervezik a Tapolca vizének a Bakony-ér medrébe történő bevezetését, a játszótér mellett egy kis móló létrehozását, egy tó kialakítását, valamint egy kávézó építését is. Az Erzsébet ligetben is elsősorban a zöld területek megújítása és a korábbi állapotok visszaállítása a cél, a legnagyobb változás az lesz, hogy kerékpárút fogja átszelni a Szent István utat, a korábban megújult Tapolca-híd alattköti össze a Várkertet az Erzsébet ligettel - magyarázta a városvezető.

Jelentős fakivágásra számítsanak

A tervdokumentációban a zöld területek fáinak megújítása is szerepel. A Belső-Várkertben és az Erzsébet ligetben majd' 2000 faegyed található jelenleg, ezek egyharmadát ki fogják vágni a tervek szerint. A kivágás okát minden egyes fa esetében szakértői vélemény indokolja a tervekben, melyek tartalmazzák az újonnan telepítendő egyedek pontos helyét is. - A zöldterület megújítása a faállomány megújítását jelenti elsősorban. A faállomány úgy tud megújulni, hogy bizonyos egyedeket kivágunk, másokat pedig telepítünk. Ez nagyon érzékeny dolog, ezért azt javaslom, ha valaki kíváncsi, mely fákat távolítják el, nézze meg a terven és olvassa el a hozzá tartozó szakmai indoklást. Ezzel sok vitát meg tudnánk előzni - fogalmazott Áldozó Tamás.

A tervek a polgármesteri iroda előtti térben tekinthetők meg.

Az tervezőiroda az engedélyek megszerzését követően készíti el a kiviteli terveket, melyek birtokában írható ki a közbeszerzési eljárás, melynek nyertese végezheti el a terület megújítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk