Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Április 18. 15:54, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Kisalföld

Elkészült a 83-as új nyomvonala

Elkészült a 83-as új nyomvonala

Hat felüljárós csomóponttal épül meg az új 83-as főút Győr és Pápa között, amely minden települést elkerül majd. A napokban megszületett a döntés a nyomvonalról - írja a Kisalföld.

Kétszer két sáv

A kormány tavaly négy határozatban rendelkezett arról, hogy kétszer kétsávossá kell fejleszteni a 83-as főutat Győr és Pápa között úgy, hogy a járművek 110 kilométer/órás sebességgel haladhassanak rajta. A beruházásra 110 milliárd forintot szánnak, aminek tizedét fordítják előkészítésre. A beruházás előkészítése során többek között a tervezésre, az ásatásokra és a kisajátításokra költenek.

Minden települést elkerül

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a Kisalföldnek elmondta: az ezzel megbízott szakértői testület – amelyben a megyei önkormányzat is képviseltette magát – a napokban határozott a nyomvonalról. A megoldás hasonló lesz ahhoz, ahogyan például az M85-ös autóutat megépítették Győr és Csorna között: a régi út közelébe építik az újat (kivéve a győr-ménfőcsanaki szakaszt, ahol a meglévő aszfaltcsíkot bővítik). Az új 83-as minden települést elkerül majd Győr és Pápa között; Győrszemere-Nagyszentpált, Győrszemerét, Gyarmatot és Takácsit nyugatról, Tétet és Tétszentkutat keletről.

Hat felüljárós csomópont

A politikus elmondta: döntés született arról is, hogy hat helyen épül külön szintű – azaz felüljárós – csomópont Győr és Pápa között: a koroncói és a kajárpéci elágazónál, Győrszemere-Erdősor és Tét között, a Gyömöre és Tét közötti úton, Gyarmatnál, valamint a marcaltői–csornai elágazónál. Mindehhez a megyei önkormányzat kezdeményezésére a felpéc–kajárpéci utat meghosszabbítják a mostani 83-as főútnál lévő kereszteződéstől az új nyomvonal irányába, a felpéc–téti utat pedig Tét határában, a várostól keletre összekötik a gyömöre–téti úttal. Ménfőcsanak és Gyirmót között két helyen, az Aranyhal étteremnél és a Malom útnál továbbra is jelzőlámpás irányítás lesz.

2019 első félévében megindulhatnak a munkagépek

Németh Zoltán a fejlesztés ütemezéséről is beszámolt. Eszerint már készül a megvalósíthatósági tanulmány és a környezeti hatástanulmány, az engedélyezési tervet pedig szeptemberre kell leszállítania a közbeszerzési eljáráson nyertes, Főmterv Zrt. és Unitef '83 Zrt. alkotta konzorciumnak. A jogerős építési engedély várhatóan decemberre lesz meg. A kivitelezési közbeszerzés lefolytatását 2018 első félévére tervezik. Akkor derül ki, hogy pontosan mennyibe kerül a beruházás, s ennek függvényében az építkezés legkorábban 2019 tavaszán kezdődhet, és 2022 második negyedévében fejeződhet be.

A 83-as főút Metro áruház környéki, rendkívül forgalmas és balesetveszélyes egy kilométeres szakaszát előbb négysávosítják, mint az onnan Pápáig tartó részt. Ez a kivitelezés nyáron kezdődhet és 2018 tavaszán befejeződhet. Az M1-es autópálya-lehajtójánál és a volt Bricostore-áruháznál olyan turbókörforgalmak épülnek, mint amilyet a nádorvárosi köztemetőnél átadtak. A kajárpéci elágazó az egyik legveszélyesebb csomópont a 83-ason.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.