Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 09. 03:46, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkerülheti a demenciát, ha beszél nyelveket!

Elkerülheti a demenciát, ha beszél nyelveket!

Azoknál az időseknél, akik két vagy több nyelvet beszéltek, átlagosan 4,5 évvel később alakul ki demencia mint azon kortársaiknál, akik csak anyanyelvükön tudnak, még akkor is, ha az illető egyébként írástudatlan - állapította meg egy tanulmány, amelyről a Los Angeles Times számol be.

A kutatás keretében 648 demenciában szenvedő esettanulmányát végezték el, akik közül 391-en beszéltek két nyelvet. A résztvevők India Hyderabad nevű tartományában éltek, ami azért érdekes mert korábbi tanulmányokat leginkább az olyan bevándorlók bevonásával készítettek, akik anyanyelvüket egy új kultúrába vitték be. Ezért a legtöbb ember a területen minimum két nyelvet beszél, de inkább hármat, vagy négyet.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy beszéd közben az egyik nyelvről a másikra való áttérés javítja a koncentrációs és kognitív képességeket. A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy további előnyök nem járnak a harmadik vagy a negyedik nyelv ismeretével.

Az eredmények azt mutatták, hogy a demencia jelei az egynyelvűeknél 61 éves korukban, még a két nyelvet beszélőknél 65,5 éves korukban jelentkeztek először.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.