Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. December 14. 04:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Elkapták és hazahozták a 20 milliárdos csaló Bróker Marcsit

Elkapták és hazahozták a 20 milliárdos csaló Bróker Marcsit

Hazahozták Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Kft. sikkasztás miatt keresett vezetőjét kedd délután.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a nőt bűnügyi őrizetbe vették.

A "Bróker Marcsiként" emlegetett nő a Lufthansa járatával érkezett Budapestre.

A nap folyamán a 24.hu számolt be arról, hogy Dobrai Sándornét egy Belize-hez tartozó szigeten fogták el nemzetközi kőrözés alapján.

A portál a sanpedrosun.com oldalra hivatkozva közölte, a 62 éves nőt az üdülőhelyen lévő lakásában fogták el, és kiadták a magyar hatóságoknak.

A rendőrség 2015. április 14-én közölte, hogy sikkasztás bűntett gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá a befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A cég vezetője, az Interpol által is körözött Dobrai Sándorné csaknem ezer embert károsított meg több mint tízmilliárd forinttal - egyes becslések szerint húszmilliárd forinttal - piramisjátékra hasonlító módszerrel.

A rendőrség kedd esti közleményében felidézte: a nő 1999 óta befektetési ígéretekkel mintegy nyolcszáz embert csapott be, a kárérték meghaladja a 10,5 milliárd forintot. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csalás megalapozott gyanújával indított eljárást. Több sértett feljelentésére 2015 áprilisában indult büntetőeljárás. A feltételezett elkövető addigra külföldre szökött, ezért európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A körözött nőt a Karib-tengeri Belize-ben múlt csütörtökön fogták el a helyi hatóságok. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a nőt kedden hozták Magyarországra, ahol bűnügyi őrizetbe vették.



A Kun-Mediátor fő tevékenységként utazási irodaként működött, utazásközvetítéssel foglalkozott, de pénzváltást is folytatott, bár pénzügyi tevékenységre nem volt engedélye. A Magyar Nemzeti Bank 2015. április 15-én jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indított a cégnél, a kárt kezdetben néhány milliárd forintra becsülték.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasítására indított vizsgálatot a cégnél, és április 17-én visszavonta a Kun Mediátor Szolgáltató Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét, és az utazási vállalkozást törölte a hatósági nyilvántartásából. Az Union Biztosítóhoz a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezői tevékenységének beszüntetése miatt május 11-éig kilenc kárigény érkezett, összesen 300 ezer forint értékben.

Dobrai Sándorné, a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügyvezetője április 16-án került fel a rendőrség nyilvános körözési listájára, a cég résztulajdonosa, az éppen külföldön tartózkodó Kemecsi László pedig elindult Magyarországra, hogy együttműködjön a hatóságokkal.

Az Origo hírportál értesülése szerint április 19-re virradóra házkutatást tartottak a rendőrök Dobrai Sándorné karcagi házában. A hírportál szerint a nyomozók nyolcszáz szerződést foglaltak le.

Idén áprilisban elrendelték az ismeretlen helyen tartózkodó Dobrai Sándorné és cége addig fellelt vagyonának, valamint a gyanúsított egyik hozzátartozója ingatlanának zár alá vételét, augusztusban pedig a Kun-Mediátor Kft. felszámolását. A Magyar Nemzeti Bank szintén augusztusban jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 500 millió forint bírságot szabott ki a kft.-re.

Polt Péter legfőbb ügyész december elején közölte: várhatóan jövő tavasszal fejeződik be az ügyben indított nyomozás, amely során már csaknem nyolcszáz sértettet hallgattak ki tanúként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére