Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Január 29. 10:14, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Honvédelem.hu

Elismerést kapott a pápai katona, aki egy kisgyermeknek és kétségbeesett édesanyjának segített

Elismerést kapott a pápai katona, aki egy kisgyermeknek és kétségbeesett édesanyjának segített

Veszélyhelyzet elhárításában segített a közelmúltban Nagy Ádám főtörzsőrmester, az MH Pápa Bázisrepülőtér Logisztikai Zászlóaljának beosztott kiképző altisztje.

Tettéért James S. Sparrow ezredes, a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW) parancsnoka január 27-én elismerésben részesítette.

Adódik a kérdés: vajon Nagy Ádám főtörzsőrmester miért a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnokától vehette át a „hazámat szolgálom” kifejezés angol megfelelőjét használva ezt az elismerést, amikor bár egy bázison szolgálnak, de mégsem ugyanazon alakulatnál… A beosztott kiképző altiszt párjával együtt - aki szintén katonaként szolgál – éppen kutyát sétáltattak a pápai Várkertben, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy anyuka kisgyermekével az ölében gyors tempóban járkál fel s alá.

„Azonnal rossz érzésem támadt, noha akkor még nem gyanakodtam semmire. Azt gondoltam, talán csak játszanak. Amikor viszont a hölgy azt kezdte kiabálni angolul, hogy »ambulance, ambulance«, azonnal odarohantam. Láttam, pánikba esett, mert a kisgyerek görcsösen rángatódzott” – elevenítette fel a történteket Nagy Ádám főtörzsőrmester. A pápai katona – részben missziós tapasztalatának, részben pedig az amerikai tengerészgyalogságnál elvégzett tanfolyamnak köszönhetően - kiválóan beszél angolul, így megpróbálta megnyugtatni a hölgyet, s ezzel egy időben hívta a mentőket.

„Kiderült, hogy reggel orvosnál jártak, mert lázas volt a gyerek. Mondtam, hogy vélhetően lázgörcsöt kapott. Közben mindenről tájékoztattam a mentőket, párom pedig kiment a Várkert szélére, hogy minél hamarabb idetaláljanak” – folytatta a főtörzsőrmester. A mentőknél is előbb ért azonban a helyszínre a hölgy férje, aki, mint később kiderült, nem más, mint a Nehéz Légiszálló Ezrednél szolgáló svéd Jonathan Björnermark őrnagy. Utólag aztán az is bebizonyosodott: Nagy Ádám főtörzsőrmester első diagnózisa is helyesnek bizonyult…

„Nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen helyzetben kell használnom a nyelvtudásom… Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni” – mondta az elismerés átadásán a pápai katona.

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Dévényi Veronika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék