Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Június 04. 22:00, péntek | Helyi
Forrás: EpVE

Elismerések a kossuthi hagyományőrzésért

Elismerések a kossuthi hagyományőrzésért

Az idei Nemzeti Összetartozás Napján, 2021. június 4-én, Bakonyság-Csárdapusztán, az ún. Kossuth-kápolnánál – bensőséges kis ünnepség keretében – kerültek átadásra első ízben a Szedenics Róza-emlékplakettek.

A Kossuth Szövetség (KSZ) Veszprém megyei Csoportja, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) által alapított elismerést olyan hölgyek kapták, akik Pápa és környékén huzamos ideje jeleskednek a kossuthi, lokálpatrióta hagyományőrzés területén. Az elismeréseket eredetileg a márciusi nőnapkor nyújtották volna át, azonban a kritikus járványhelyzet közbeszólt, ez miatt tolódott a mostani, nyár eleji emléknapra.

Kerecsényi Zoltán, a KSZ megyei titkára, az EpVE ügyvivője rövid beszédében hangsúlyozta, hiánypótló elismerésekről van szó, néhai H. Szabó Lajos titkársága idejétől, az 1990-es évektől aktív kossuthos, negyvennyolcas hagyományőrző-hagyományápoló hölgyek elismeréséről van szó, s azért választották a bakonytamási illetőségű Szedenics Rózát az emlékplakett névadójának, mert egészen fiatal korától, Tatay Sámuel evangélikus lelkipásztorral, nemzetőrrel kötött házasságától, az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésétől fogva, javakorúságáig a kossuthi eszmékhez hű, megvesztegethetetlen, szívós, hazafias asszony volt, mindhalálig pártfogolta a veterán harcosokat és képviselőket, amire még a vagyona is ráment. Akkoriban Pápa vidékén kevés hozzá fogható, bátor kiállású, nemzeti lelkületű hölgy ténykedett – talán rajta kívül csak az idén 205 esztendeje született Zichy Antónia, gróf Batthyány Lajos miniszterelnök özvegye állítható példaként a Pápa melletti Dákáról – emelte ki Kerecsényi Zoltán, aki egyben köszönetet mondott a Kossuth Szövetség országos elnöksége támogatásáért, amely lehetővé tette a hiánypótló elismerés megvalósulását, melyet ezentúl kétévenként szeretnének majd odaítélni az arra érdemeseknek.

Az ünnepi alkalmon Váminé Molnár Emma ny. könyvtáros az erdélyi magyar líra egykori kiemelkedő alakja, Reményik Sándor nyolcvan éve – nem sokkal halála előtt – papírra vetett „Mi a magyar?” című költeményének részletét olvasta fel a megjelenteknek, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna ny. tanár a díjazottak laudációjában működött közre. A Benkő Tibor pápai üveg- és fém-gravírozómester által készített, Kossuth-címerrel és – utalva a névadó nevére – rózsamotívummal díszített Szedenics Róza-emlékplakettet kapták: a régóta Bakonytamásiban élő reformszellemű, ’48-as, hazafias ősöket felvonultató Tatay-család sarjainak, a Fejes családnak hölgytagjai, Szedenics Róza dédunokájának, a Pápa-környék hűséges kossuthi hagyományőrzőjének, a 2020-ban elhunyt Fejes Lajosné szül. Tatay Teréziának menyei: Fejesné Krébesz Lívia és Fejesné Viasz-Kádi Márta; Fehér Mária címzetes főjegyző, lovászpatonai lokálpatrióta; Gombásiné Takács Gyöngyi történelemtanár, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola igazgatója; Hegyiné Böröcz Adél marcaltői jegyző; Vennes Györgyné EpVE-önkéntes.

Végül a díjazottak és a szervezők a programot jelenlétével megtisztelő Frum István bakonyszentiváni, illetve Varga Rita vanyolai polgármesterrel, az EpVE Vajda-emlékprojektje társ-fővédnökével közösen megkoszorúzták a csárdapusztai kápolnán álló márványtáblát a kerek 180 éve, 1841-ben az épület falai között megáldott Kossuth-Meszlényi házasságkötésre emlékezve, majd a tisztelet jeleiként piros-fehér-zöld szalagokkal átkötött koszorúkat vittek Bakonytamási temetőjébe is, a 190. születési évfordulós Szedenics Róza, valamint a tavaly elhunyt Fejes Lajosné Tatay Terézia nyugvóhelyére.

2021-ben a Szedenics Róza-emlékplakett tulajdonosai az elhangzott laudációk szerint:

1. A régóta Bakonytamásiban élő reformszellemű, ’48-as, hazafias ősöket felvonultató Tatay-család hölgytagjai, a bakonytamási Fejes család hölgytagjai, Szedenics Róza dédunokájának, a Pápa-vidék hűséges kossuthi hagyományőrzőjének, néhai Fejes Lajosné szül. Tatay Teréziának menyei: Fejesné Krébesz Lívia és Fejesné Viasz-Kádi Márta.

2. Fehér Mária címzetes főjegyző, lovászpatonai lokálpatrióta, aki hosszú évek óta szervezője, lebonyolítója a bakonyszentiváni ’48-as vonatkozású szavalóversenyeknek, társszervezője a bakonyszentiváni és csárdapusztai kistérségi központi március 15-i ünnepségeknek; aki szívügyének tekinti a vanyolai Vajda Péter-emlékezet fenntartását is.

3. Gombásiné Takács Gyöngyi történelemtanár, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola igazgatónője, aki több mint három évtizedes pedagógiai és több mint két évtizedes iskolavezetői pályáján lelkiismeretes, patrióta szellemű munkájával hozzájárult a pápai és Pápa környéki fiatalság egészséges identitásneveléséhez; tanárkollégáival évtizedeken átívelő, hűséges szervezője a pápai Kálvária temetőbeli ’48-as diák-megemlékezéseknek.

4. Hegyiné Böröcz Adél marcaltői jegyző, hosszú esztendők óta önzetlen segítője Marcaltő, Ihász, Malomsok ’48-as emlékügyeinek; a Kossuth Szövetség – néhai H. Szabó Lajos idejébeni és közelmúltbeli – helyi összefüggésű emlékőrző eseményeinek. Különösen nagy pártfogója a Pápa mellett vívott ihászi csata emlékezete fenntartásának; több évtizede odaadó társszervezője az ihászi emlékünnepélyeknek.

5. Vennes Györgyné önkéntes, aki huzamos ideje elkötelezett szellemű, csupaszív aktivistája, segítője a pápai, ’48-as vonatkozású lokálpatrióta „projekteknek”, kiváltképp az Elsősorban pápai Városbarát Egylet működtetésének.

190 éve született Szedenics Róza

A 2021-ben 190. születési évfordulós Alsóbüki Szedenics Róza (1831–1909) a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye hajdani esperesének, a kitűnő egyházi szónoknak, várpalotai lelkipásztornak, Szedenics Györgynek a leánya volt. 1849-ben kötött házasságot a bakonytamási evangélikus lelkész, nemzetőr Tatay Sámuellel. Tíz gyermekükből hat, négy lány és két fiú maradt életben. Közülük Lajos követte Tatay Sámuelt a papi pályán a bakonytamási gyülekezetben. Szedenics Róza fiatal nőként aktívan vette ki részét az 1848/49-es magyar szabadságügyből, hírvivői szerepeket vállalva. De a ’48-as eszmékért „haláláig csatázó” asszony hírében állt; elhunytáig hű maradt a polgári forradalom és szabadságharc emlékéhez. Tatay Sándor (1910–1991) Kossuth-díjas író visszaemlékezése: „Elindultam pénztelenül, mert azidőtt apámnak már nemigen volt többje, mint a papi jövedelme. Nagyanyámnak még jókora volt, de ’48-as képviselőket pártfogolt, földje is ráment. Nagyanyám Habsburg-ellenes plakátot ragasztott a templom ajtajára. Hazafias érzületből verte el vagyonát…

A Szedenics Róza-emlékplakett átnyújtásával a tavaly elhunyt Fejes Lajosné szül. Tatay Terézia emlékének is adózni kíván az Elsősorban pápai Városbarát Egylet, mely a Kossuth Szövetség Veszprém megyei Csoportjaként is működik. Fejes Lajosné szül. Tatay Terézia dédnagyanyja volt Szedenics Róza. Fejes Lajosné Tatay Teri néni hosszú élete során mindvégig büszke volt családja Kossuth Lajos kormányzóelnök nevét viselő bakonytamási csárdájára, annak 1989-es rendszerváltoztatás utáni újralétesítésére, s gondos szeretettel óvta evangélikus hitű, nagy magyar elődei emlékét. Mindig őszinte örömmel mutatta meg érdeklődő látogatóinak az otthonában féltve őrzött eredeti Kossuth- és Tatay-képeket. Évről évre rendszeres résztvevője volt a bakonyság-csárdapusztai Kossuth-kápolnánál szervezett március idusi főhajtásoknak, elkötelezett támogatója, segítője volt Pápán és környéke kossuthos hagyományőrzésének, községe honvédhősi nyughelyei ápolásának, családjuk egykori lelkes barátja, H. Szabó Lajos pápai helytörténész kezdeményezéseinek, a Kossuth Szövetség Veszprém megyei ügyeinek. De nemcsak a hagyományőrzés területén jeleskedett, kiváló pénzügyi szakemberként, nagyon nehéz körülmények között is megállta a helyét. Gyermekeit munkára és becsületre nevelte, rendszeres családi találkozókat szervezett, mindent elkövetett összetartozásuk erősítése érdekében. Szülőfaluja közéletének meghatározó egyénisége volt Szedenics Róza XX. század végi – XXI. század eleji méltó utódjaként.


(Forrás: EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE – EK)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék