Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2021. Június 28. 12:55, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Veszprém Megyei Főügyészség

Elhanyagolta és bántalmazta gyermekét a 23 éves anya, vádat emeltek ellene

Elhanyagolta és bántalmazta gyermekét a 23 éves anya, vádat emeltek ellene

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség egy 23 éves nővel szemben, amiért kisgyermekét elhanyagolta, illetve durván viselkedett vele.

A vádirat szerint az elkövető a tízhónapos gyermekével 2019 tavaszán költözött be a helyi anya- és leányotthonba, miután a gyermek apjával a kapcsolata megromlott. A vádlott a koraszülöttként világra jött gyermeket nem vitte el a kötelezően előírt mozgásfejlesztő terápiára, illetve csak a többszöri felszólítást követően biztosította számára a szükséges terápián, gyógytornán való részvételt. Ezen túl a gyermekét nem mozgatta, a babakocsiba vagy az ágyra fektetve hagyta.

Gyermekének egészségét az anya azáltal is elhanyagolta, hogy az előírt vizsgálaton nem jelent meg vele, gyógyszerét nem tárolta megfelelően, illetve, amikor a gyermek köhögött, csak többszöri felszólítás után volt hajlandó orvoshoz vinni, aki a kislányt azonnal kórházba utalta. A vádlott a gyermek ruházatának, környezetének tisztán tartását nem biztosította, így előfordult, hogy a sértett alatt koszos volt a lepedő, és a kislány keze, arca és ruházata is több alkalommal piszkos volt.

Az elkövető a gyermek fizikai szükségleteinek elhanyagolásán túl az érzelmi igényeinek kielégítéséről sem gondoskodott, így többször felügyelet nélkül hagyta, de ha mellette volt, akkor sem foglalkozott vele. Az anya kislánnyal szembeni türelmetlensége 2019 júliusában tettlegességbe fordult, amikor az orrspray-t olyan durván nyomta a gyermek orrába, hogy azzal megsebezte, majd a gyermeket felvette, ám pár perc elteltével, 20-50 cm magasságból szándékosan az ágyra ejtette. Viselkedése miatt a gyermek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, ám a bántalmazás súlyosabb következményekkel is járhatott volna. Az ügyészség a gyermekével szembeni kötelességét súlyosan megszegő, s ezzel a kislánya testi és érzelmi egészségét is veszélyeztető anyával szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, illetve minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől történő eltiltását indítványozta, melynek keretében kiskorú gyermek nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, vagy kiskorúval hatalmi, befolyási viszonyba kerülne.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 09:35, szombat | Helyi

Rendhagyó egyleti ankét az apát-plébánossal

2022. Június 24. 14:04, péntek | Helyi

Három hétre lezárják a Dózsa György utcát

A teljes útzár az Aradi és a Szalmavári utcák közötti szakaszt érinti.

2022. Június 24. 09:08, péntek | Helyi

Mutatjuk, mire figyeljen, ha a veszélyhelyzet alatt járt le az autó műszakija

Június 30-ig érvényesek az okmányok, sokan csak most kapnak észbe.