Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Február 01. 09:07, hétfő | Helyi
Forrás: papa-ma.hu

Elfogadták a város idei költségvetését

Elfogadták a város idei költségvetését

Hosszas vitával kísérve, nyolc igen szavazattal, három nem ellenében az önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén elfogadta a város 2016. évi költségvetését, melynek fő összege közel 6,7 milliárd forint.

A három ellenzéki párt képviselői közül egyikük sem szavazta meg a költségvetést, döntésükkel kapcsolatos érvelésükben valamennyien kiemelték: keveslik a fejlesztésekre jutó pénzt. Ezekre reagálva Áldozó Tamás, Pápa polgármestere elmondta, nem érkezett módosító indítvány a költségvetési rendelettervezethez, amiből arra következtet, hogy az ellenzéknek nincsen alternatívája. – A költségvetés egyes előirányzatai a korábbi évekhez hasonló működést biztosítanak, azaz az intézményrendszerünk biztonságos működtetését, valamint az önként vállalt feladatainknak az ellátását a civil szervezeteknek nyújtott támogatástól kezdve a különféle rendezvényeink finanszírozásáig bezárólag – jegyezte meg a képviselő-testületi ülést követő sajtótájékoztatóján a városvezető.

A tanácskozáson Süle Zsolt jobbikos képviselő az állampolgárokat sújtó adókat sokallta, továbbá elhibázott gazdaságpolitikát emlegetett a városvezetés részéről. Véleménye szerint

AZ, HOGY HITELFELVÉTELRE KÉNYSZERÜL A VÁROS, PÁPA ELADÓSODÁSÁHOZ VEZET.

Áldozó Tamástól megtudtuk, a 2016. évi költségvetésben tervezett 200 millió forintos hitelfelvételt fejlesztésekre kívánják fordítani. Ebből mintegy 100 millió kerül a városgondnokság eszközbeszerzésére, ami – a polgármester szavai szerint –

EDDIG PÉLDÁTLAN TECHNIKAI ÉS MŰSZAKI ELŐRELÉPÉST JELENTHET A VÁROSGONDNOKSÁG ÉLETÉBEN.

Pápa első emberének tájékoztatása alapján a 300 millió forintos folyószámlahitelre azért volt szükség, mert az önkormányzat adóbevételei nem egyenletesen teljesülnek az év folyamán, ezzel – az egyébként az esztendő végére nulla forintra apadó – hitellel pedig a város maradéktalanul teljesíteni tudja a folyó kifizetéseit.
Kerecsényi Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője hozzászólásában elmondta, a Perutz Stadion rekonstrukciójára szánt pénzt másra kellene fordítani. Áldozó Tamás válaszában emlékeztetett: a Perutz Stadion fejlesztésére kapott állami támogatás mértéke már nem először került szóba. – Most is csak azt tudom mondani, hogy ez az összeg a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében jut el Pápára, és kizárólag stadionrekonstrukcióra lehet elkölteni. Ezzel kapcsolatban a képviselő-testület csak azt a döntést hozhatja, hogy visszautasítja a pénzt – húzta alá a polgármester.

Kerecsényi Zoltám azt is nehezményezte, hogy újként induló fejlesztésre mindössze 117 millió forint jut, ami csupán 1,7 százaléka az éves költségvetésnek. Meggyőződése, például új befektetők által növelni kell a város gazdasági erejét.

Grőber Attila szocialista politikus megjegyezte,

ILYEN ALACSONY ÖSSZEGŰ KÖLTSÉGVETÉSSEL MÉG NEM INDULTAK NEKI ÉVNEK PÁPÁN.

Kifejtette: a 200 millió forintos hitelfelvétel, valamint a közel hasonló összegű adócsomag miatt a tavalyi évhez képest legalább 400 millió forinttal romlott a költségvetés helyzete. Úgy látja, a következő két-három év meghatározó lesz a város fejlődése szempontjából, azonban a mostani számok nem töltik el optimizmussal.
- A most elfogadott költségvetés szerint összességében

KÖZEL EGYMILLIÁRD FORINT JUT FEJLESZTÉSRE

– mondta el Áldozó Tamás. – Való igaz, hogy ebből a stadionrekonstrukcióra szánt 511 millió jelentős tétel, és a többi is legtöbb esetben a tavalyi évről a mostanira áthúzódó fejlesztést jelent. Azonban érdemes lesz majd összevetni a mostani, januári költségvetési állapotot a decemberivel, mert ezek a számok lényegesen módosulni fognak. Reményeink szerint a fejlesztési kiadások a jelenlegi 14 százalékos mértékről a költségvetésnek legalább az egynegyedére nőnek majd. Ezeket a fejlesztési forrásokat azokból a pályázatokból várhatjuk, amelyeknek az első kiírásai az elmúlt hetekben már megjelentek. Ezek elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai – közölte a polgármester. Hozzátette, a TOP-on keresztül a következő években 35-36 milliárd forintot osztanak el Veszprém megye települései között. Veszprém pluszban 12 milliárdot kap. – Bízunk benne, hogy ebből legalább 5-7 milliárdot Pápára tudunk hozni. Ezekből a fejlesztésekből egyebek mellett

SOK INTÉZMÉNYREKONSTRUKCIÓT, KÖZTERÜLET-RENDEZÉST, ÚTFEJLESZTÉST, CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETÉST ÉS VÁROSREHABILITÁCIÓT VALÓSÍTHATUNK MEG

– hangsúlyozta.
Ehhez kapcsolódóan a csütörtöki tanácskozáson, a vegyes ügyek között már hoztak is egy döntést a képviselők, eszerint Pápa városa elindul egy, a települési közlekedésfejlesztést célzó TOP-pályázaton. Áldozó Tamás tájékoztatása alapján az önkormányzat 500 millió forintra nyújt be pályázatot, melynek tartalmába a tervek szerint bekerül többek között a Szent István úti körforgalom megépítése, kerékpárutak felújítása, illetve új kerékpárút építése a város belterületi határa és a bázisrepülőtér között.
Az ülésen a képviselők tízszázalékos illetménykiegészítést szavaztak meg a középfokú végzettségű köztisztviselőknek, továbbá úgy határoztak, 200 ezer forinttal támogatják a Rákóczi Szövetségnek azt a programját, ami a felvidékieket segíti abban, hogy magyar tannyelvű általános iskolába írathassák be gyerekeiket. Áldozó Tamás hozzáfűzte, ezt a pénzt célzottan Losoncnak adják, így támogatni tudják Pápa testvérvárosában a magyarság megmaradását. Emellett a testület tagjai úgy határoztak, partnervárosi kapcsolat kialakításának céljából márciusban delegáció utazik egy izraeli településre, majd elfogadtak egy nyilatkozatot, amely többek között elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, elutasítja a migránsok Pápára történő kötelező befogadását.
Sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás kiemelte, a városi pletykákkal ellentétben

SZÓBA SEM KERÜLT A CSÓKAI ÓVODA MEGSZÜNTETÉSE.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.