Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Augusztus 08. 17:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Élet Mentő Pont védjegyet kapott három debreceni intézmény

Élet Mentő Pont védjegyet kapott három debreceni intézmény

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Élet Mentő Pont védjegyét kapta meg három debreceni intézmény: a Déri múzeum, az Aquaticum termál és wellness szálló, valamint a HBZ zárcentrum.

Képviselőik hétfőn a múzeum Munkácsy-termében rendezett ünnepségen vették át a tanúsítványt.

Korcsmáros Ferenc, az OMSZ észak-alföldi regionális igazgatója azt mondta, a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy a márkához csatlakozó cégek, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók teremtsék meg az azonnali életmentés feltételeit arra az esetre, ha valaki éppen ott kerül hirtelen életveszélybe, például szívmegállás miatt újraélesztésre szorul.

Az Élet Mentő Pont minősítés feltétele, hogy az ott dolgozók elsajátítsák az életmentés alapjait, és legyen a helyszínen egy bárki által használható defibrillátor készülék - tette hozzá, megjegyezve, hogy az önkéntesek szakmai képzéséről és ismétlő képzéséről a mentőszolgálat gondoskodik.

Korcsmáros Ferenc fontosnak nevezte, hogy minél több intézményben jelen legyen az újraélesztés elkezdéséhez szükséges tudás és eszköz, ugyanis Magyarországon évente 16 ezer embert érint a hirtelen szívhalál, naponta hetvenen halnak meg így.



Ez a folyamat öt percen belül visszafordítható, még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, de tíz percen túl már kevés a túlélés esélye, ezért fontos a gyors, szakszerű segítség - mondta a szakember.

Hozzátette: jelenleg 15 mentőpont van az országban, ebből hat Hajdú-Biharban működik.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója közölte: intézményük országosan egyedülálló módon évente 18 ezer általános és középiskolás diák egészségügyi szűrését végzi, köztük számos esetben találtak olyan fiatalt, aki kezelésre szorul, megelőzve ezzel akár a későbbi hirtelen szívleállást.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 20-60 éves korosztály különösen veszélyeztetett: a túlsúly, a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint és a stressz olyan figyelmeztető jelek, amelyek indokolják a szakmai segítséget.

Címkék: életmentő, debrecen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére