Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 01. 14:38, csütörtök | Helyi

Elégedett pápaiak? Egyedül a munkanélküliséget látjuk nagy problémának

Elégedett pápaiak? Egyedül a munkanélküliséget látjuk nagy problémának

Többek között ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, melyet a Pápai Platán Nonprofit Kft. rendelt meg a Századvégtől.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a csütörtöki képviselő-testületi ülés végén közölte a képviselőkkel, hogy a StrategoPolis Kft. telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2012. február 6. és február 15. között, amelynek során 570 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú pápai lakost kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 5 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet a város összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Jó irányba mennek a dolgok?

A pápai lakosság általános vélekedéséről összességében elmondható, hogy a jövőképet illetően városi tekintetben sokkal magasabb a pozitív vélekedés (30%) aránya, mint országos tekintetben (14%). Emellett az is kirajzolódik a válaszokból, hogy Pápa elmúlt két éves fejlődésével kifejezetten elégedettek (59%).

Polgármester munkája

Összességében a válaszadók 51,9 százaléka elégedett a polgármester 2011-es megválasztása óta végzett tevékenységével, s csupán 11,9 százalék azok aránya, akik negatívan vélekednek Dr. Áldozó Tamás eddigi tevékenységéről.

Helyi politikusok megítélése

A helyi kötődésű politikusok megítélésének tekintetében magasan vezet a rendszerváltástól 2011-ig polgármesteri tisztséget betöltő Dr. Kovács Zoltán, a válaszadók 85,5 százaléka pozitívan vélekedik róla. A jelenlegi polgármester, Dr. Áldozó Tamás is igen pozitív megítélésnek örvend (74,3%), a válaszadók 45,4 százaléka teljes mértékben kedvező véleménnyel van a város első emberéről.

Pártpreferencia

Ha a bizonytalanok válaszait kiszűrjük (nem tudja/ nem válaszolt) még kiugróbb a Fidesz támogatottsági aránya. A parlamenti választásokon 43,3 százalék, az önkormányzati választásokon 48,8 százalék a Fideszre szavazna a válaszadók közül.
A polgármesteri választásokat illetően, a megkérdezettek közel fele (47,2%) újraválasztaná dr. Áldozó Tamás, jelenlegi polgármestert, a felsorolt képviselők közül.

Mik a problémák?

A legtöbben a munkanélküliségből adódó problémákra mutattak rá a megkérdezettek közül, amely a gazdasági válság kitörése óta általános jelenség. A pápai lakosok 48,4 százaléka elsősorban a munkanélküliség problémáját említette spontán. Az összes említett probléma (maximum hármat említhetett egy válaszoló) 34,7 százaléka a foglalkoztatási nehézségekre mutatott rá.
A tömegközlekedést a válaszadók 10,4 százaléka érezte problémásnak, míg az utak, úthálózat problémáira közel 8,7 százalék világított rá, ha összességében nézzük az emberek által említett három problémát.

Várkertfürdő

A kutatásból kiderül, hogy a pápaiak 75,4 százaléka járt már a Várkertfürdőben és csaknem 90 százalékuk elégedett is volt a fürdő szolgáltatásaival.

Beruházások

A városlakók szinte egyöntetűen indokoltnak vélik a beruházásokat, nem kérdőjelezik meg a fejlesztések létjogosultságát. Az ötfokozatú skálán a megkérdezettek 75- 91%-a – négyes vagy ötös értéket adva – indokoltnak, fontosnak tartotta a felsorolt beruházásokat.

Jövőkép

Az adatok igen pozitív képet mutatnak, különösen ahhoz képest, hogy mennyire pesszimista – különböző szociológiai vizsgálatok szerint – általában a magyar választópolgárok többsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk