Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 13. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyszerűsödik az autósok élete

Egyszerűsödik az autósok élete

Októbertől egyszerűsödik az ügyintézés tucatnyi közlekedési hatósági eljárásban. A lejárt forgalmi engedélyt nem veheti majd el a rendőr a helyszínen, az elveszett okmányok vagy rendszámok cseréjét pedig elég lesz elektronikusan bejelenteni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a változások célja, hogy az állampolgárok helyett a hatóságok dolgozzanak - olvasható a hirado.hu-n.

Közúti ellenőrzésnél a rendőrök egyik első dolga a forgalmi engedély érvényességének ellenőrzése. Ha több mint három hónapja lejárt, most még kötelező elvenni az autóstól.

'A forgalmi engedély elvételéről átad egy elismervényt, és ezzel az elismervénnyel a lakóhelyig lehet közlekedni' – mondta a híradónak Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Ezt követően viszont nem lehet használni az autót. Tehát például a vizsgáztatáshoz is útvonalengedély kell. Ez is megváltozik októbertől. Az akár 60 ezer forintos szabálysértési bírság megmarad, a lejárt forgalmit azonban nem veszik majd el.

Októbertől nem csak emiatt lesz egyszerűbb az autósok élete: megszűnik például az ideiglenes jogosítvány, helyette azonnal végleges készül majd. De a jogosítvány vagy a rendszám elvesztése miatt sem kell sorban állni, elég lesz elektronikusan bejelenteni.

'Két eljárást teljes egészében megszüntetünk, további 12 esetében pedig jelentősen csökkentjük az ügyfelekre háruló adminisztratív terheket' – mondta Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közben már vizsgálja, hogy érdemes-e tételesen felsorolni azoknak a tevékenységeket, amik vezetés közben tiltottak. Most ugyanis csak a kihangosító nélküli mobiltelefonálás szerepel a KRESZ-ben. A dohányzás, az evés vagy például a GPS-készülék állítgatása nem.

A Magyar Autóklub szerint az újabb és újabb elektronikai eszközök megjelenése miatt egy ilyen felsorolás kivitelezhetetlen. Szerintük elegendőek a jelenlegi szabályok.

'Olyan széles a köre azoknak a magatartásoknak, amelyek értelemszerűen tilosak az autóban. Tilos olvasni, tilos kapcsolatokat építeni, sok mindent tilos az autóban csinálni, aminek a felsorolása nem lehetséges” – mondta Gyulainé Tóth Zsuzsa, a Magyar Autóklub jogi igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: