Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 12. 14:01, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Egyre nagyobb taglétszámmal működik a legnagyobb pápai autóipari beszállítónál a szakszervezet

Egyre nagyobb taglétszámmal működik a legnagyobb pápai autóipari beszállítónál a szakszervezet

A Vasas Szakszervezeti Szövetség egyik pápai alapszervezete 2018-ban alakult meg a cégnél 20 alapító taggal, jelenleg 140 taggal rendelkezik az alapszervezet.

Zsédenyi Pétertől, aKárpit Vasas Alapszervezet titkárától megtudtuk,városunkban összesen három Vasas alapszervezet működik, akik között folyamatos a kapcsolat. A Kárpit Vasas Alapszervezet a legnagyobb pápai autóipari beszállító cégnél működik, jelenleg közel 140 taggal rendelkezik az alapszervezet, ami már egy jelentős tagságot jelent, ugyanakkor Zsédenyi Péter szerint további bővülésre van szükség. - Célkitűzésünk a munkavállalói csoport minél nagyobb táborát magunk mellé állítani és így nagyobb nyomást gyakorolni a közös érdekeink elérése érdekében a munkáltatóra. Minél nagyobb a támogatottságunk, annál nagyobb eséllyel indulunk a bérharcba. A szakszervezet ereje a támogatottságon múlik. Minél többen csatlakoznak hozzánk, annál erősebbek vagyunk - hangsúlyozta a titkár.

Szerinte mind a mai napig megvan a dolgozók egy részében a félelem, hogy ha szakszervezeti taggá válnak, akkor az hátrányosan érintheti őket, pedig ezt törvény tiltja. A másik visszatartó erő szerinte az, hogy sokan csalódtak a korábbi szakszervezeti mozgalomban, ám szerinte "ez már nem az a szakszervezet, ez már az új alapokon nyugvó érdekképviselet". Y és Z generáció szinte egyáltalán nem hallott a szakszervezeti tevékenységekről, így ezeknek a generációknak az alapoktól kell felépíteni a csatlakozási szándékot - magyarázza Zsédenyi Péter.

- Célkitűzéseink között szerepel a teljes egyenlő bánásmód, családbarát és élhető munkahely megvalósítása. Fontos dolog a megfelelő bérezés és egyéb juttatások kérdése is. Szakszervezeti érdek a munkavállalókkal egyetértésben a nyugati bérszínvonal elérése. Ezen ügyekben a munkáltatóval több alkalommal tárgyalásokat folytattunk és a megvalósítás irányába közösen lépéseket tettünk, de kollektív szerződés megkötését is tervezzük, melyben a munkavállalók érdekeit fogjuk szem előtt tartani - mondta el a titkár hozzátéve, az alapszervezett több megmozduláson is részt vett az elmúlt időszakban.

- Fontos dolognak tartjuk az üzemi tanács létrehozását és a dolgozói érdekek minél szélesebb palettán történő képviseletét. Szakszervezeti joggal élve megkezdtük az üzemi tanács választás megszervezését és ennek következményeként 2019.05.10.-én megalakult a választási bizottság. A választási bizottságban egyenlő arányban vesznek részt a szakszervezeti tagok és a nem tagok, így a demokrácia és a pártatlanság teljes mértékben megvalósul. Az üzemi tanács tagságának összetételénél nagyon fontos, hogy a szakszervezet döntő többségben képviseltesse magát, így valósul meg a teljes törvényes érdekképviselet - tudtuk meg Zsédenyi Pétertől.

A közelgő uniós választások kapcsán a titkár elmondta, csatlakozva a Magyar Szakszervezeti Szövetség felhíváshoz, arra fogják kérni a cég munkavállalóit, hogy a május végi EP választáson vegyenek részt és arra szavazzanak, aki szerintük legjobban fogja képviselni a dolgozói érdekeket az Európai Parlamentben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.