Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2019. Április 05. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: police.hu

Egyre csökken a halálos balesettek száma Európában

Egyre csökken a halálos balesettek száma Európában

A 2010-es adatokhoz képest 21 százalékkal esett vissza a halálos balesetek száma. Ennek ekllenére további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy lényeges előrelépés történjen közlekedésbiztonság területén

- közölte az Európai Bizottság a vonatkozó 2018-as statisztikákat ismertető, csütörtökön közzétett jelentésében.

A jelentés szerint Magyarországon egymillió lakosra vetítve 2016-ban 74, 2017-ben és tavaly 64 volt a halálos kimenetelű balesetek száma.

Violeta Bulc közlekedési ügyekért felelős uniós biztos a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján elmondta, a tavalyi adatok 1 százalékos javulást mutatnak a 2017-es adatokhoz képest. Európában egymillió lakosra átlagosan 49 halálesettel végződő baleset jut, amely azt mutatja, hogy az európai utak messze a legbiztonságosabbak a világon.

Az uniós biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy várhatóan nem sikerül elérni azt a célt, amely szerint az unió a 2020-ig a nyolc évvel korábbi adatok felére csökkentené a halálos kimenetelű közúti halálesetek számát. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a jogszabályoknak, azok betartatásának és betartásának eredményeképpen, valamint az új technológiáknak és a járművekbe kötelezően beépíteni tervezett, gyors segítségnyújtást lehetővé tevő eszközöknek köszönhetően a súlyos, halállal végződő balesetek száma 2050-re elenyésző lehet.

A jelentésből kiderült, hogy 2018-ban a legjobb közúti közlekedésbiztonsági eredménnyel az Egyesült Királyság rendelkezett, amely szerint egymillió brit lakosra 28 halállal végződő beleset jutott. Dániában ez az arány 30, Írországban 31, Svédországban pedig 32 volt. A legrosszabb adatokat Romániában rögzítették, ott 96 halálos baleset jutott egymillió lakosra tavaly. Bulgáriában 88, Lettországban 78, Horvátországban pedig 77.

Hozzátették, a halálos kimenetelű balesetek mellett egymillió lakosra vetítve mintegy 135 ezer ember szenvedett súlyos, maradandó sérülést az európai utakon.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 05:00, szombat | Külföld

Ismét több mint száz szerbiai iskolában volt bombariadó

Több mint száz iskolában volt bombariadó péntek reggel, a legtöbb oktatási intézmény a Vajdaságban található - közölte a szabadkai Pannon RTV.

2022. Május 20. 17:15, péntek | Külföld

A vártnál jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban Németországban

Németországban soha eddig nem látott mértékben, még a vártnál is jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban éves összevetésben.

2022. Május 20. 11:41, péntek | Külföld

Vaddisznó rongált meg egy krakkói szépségszalont

Vaddisznó rontott be egy krakkói lakótelepen működő kozmetikai szalonba, senki nem sérült meg, de az üzlet berendezése megrongálódott - közölte csütörtökön a lengyel média.

2022. Május 20. 09:02, péntek | Külföld

Megvitatta az ukrajnai helyzetet az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Több kérdést, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatta telefonon csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.