Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2023. November 23. 10:01, csütörtök | Helyi
Forrás: PVE

Egyleti kerekasztal a Pápai-Bakonyalja kistáj északi részén

Egyleti kerekasztal a Pápai-Bakonyalja kistáj északi részén

A pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) keretein belül működő PVE–Vajda Péter Emlékház Baráti Kör összejövetelére, kerekasztalbeszélgetésére került sor a filozófia világnapján, a Pápai-Bakonyalja kistáj északi részén található Vanyolán.

Az immár nyolcéves PVE civil társaság önként vállalt, fontos feladatai között kiemelt helyet foglal el a névadó Petőfi Sándor mellett Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus helyi, környékbeli kulturális emlékezetben tartása. Amikor az egylet 2020/21-es Vajda-emlékprojektje lezárult, s elkezdték a Petőfi-bicentenáriumra való felkészülést, nem szerették volna továbbra sem elfelejteni Vajda Pétert. A PVE Vajda-emlékprojektje során egy kedves kis baráti közösség kovácsolódott össze pápaiakból és vanyolaiakból, akiknek szívügyévé vált a polihisztor szellemi örökségének továbbéltetése. 2021-ben elhatározták, hogy az elkövetkező időkben még hatékonyabban szeretnék képviselni Petőfi Sándor előfutárának, példaképének, Vajda Péternek az emlékezetét, különösképpen vanyolai szülőházának megismertetését, szorgalmazni annak méltóbb emlékhellyé alakítását.

A filozófia napi ankéton Kerecsényi Zoltán ügyvivő tartott kiselőadást a Veszprém vármegyei Vanyola községben 215 esztendővel ezelőtt világra jött Vajda Péter irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus, és a 200 éve született Petőfi Sándor költő-forradalmár-nemzeti hős boldogságkeresésével, élet-halál filozofikus kérdésével foglalkozó munkáiról, gondolatairól; gazdagon idézve például Vajda Péter Dalhon, Erkölcsi beszédek, illetve Petőfi Sándor Világosságot!, Az apostol című munkáiból.

A jelenlévők megemlékeztek a nemrégiben százegyedik életévében elhunyt Dávid Katalin Széchenyi-nagydíjas művészettörténészről, római katolikus teológusról is. Mécsest gyújtottak emlékére, nekrológjában Kerecsényi Zoltán kiemelte a professzor asszony integráló személyiségét, aki mindenkor képes volt a legkülönfélébb világnézetű, hitű embereket nemes célokért összehozni, mozgósítani.

Kihangsúlyozta azt is, hogy az Egyházi Gyűjtemények Szaktanácsadói Testületét egykoron vezető tudós révén újultak meg, nyíltak meg hazánkban az egyházi, felekezeti kiállítóhelyek, gyűjtemények, kincstárak, így anno a pápai református ótemplom épületében 1972-ben berendezett egyháztörténeti-egyházművészeti múzeum is. Végül Kerecsényi egy-egy megkapó részletet idézett a néhai professzor asszony Egy keresztény értelmiségi Európára néz című, pont egy évtizeddel ezelőtt, 2013-ban megírt művéből.

Ezután Kerecsényi Zoltán felidézte az ukrán származású, filozofikus hajlamú festőművész, Istenes-Iscserekov András hajdani pápai pedagógus alakját is. Elmondta, hogy az idei halottak napján az egylet önkénteseivel rendbe rakták mezőlaki nyugvóhelyét, szinte a semmiből alakítottak ki új sírhalmot az emlékére. A valaha József Attilát szellemi példaképének tekintő, hasonlóan tragikus végzetű – 1915-től 1947-ig élt – képzőművész elkorhadt fejfája helyett most egy újabb, szebb felállítására gyűjtenek az egyletben.

Az összejövetel keretében verssel, énekkel, virággal, emlékplakettel köszöntötték a megjelentek a nyugdíjba vonult Fehér Mária címzetes főjegyzőt, továbbá ugyancsak virággal, emléktárggyal köszönték meg Varga Rita vanyolai polgármester eddigi pártoló tevékenységét.

A köszöntő irodalmi összeállításban többek között Aranyosi Ervin, Petőfi Sándor, Puskásné Tófeji Mária Valéria, Varga Györgyné Bárány Ágota versei hangoztak el. Felolvasásokkal Antal Ferencné, Ernszt Józsefné, Margl Józsefné, Puskás Kálmánné, Vennes Györgyné működtek közre. A program szeretetvendégséggel, fehér asztal mellett zárult.

PVE-önkéntesek Vajda Péter vanyolai mellszobránál, a volt általános iskola előkertjében.
(Tar István szobrászművész alkotása, 1962.)


(Forrás: PVE-Hírlevél,
fotók: PVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 09:33, szerda | Helyi

Hűsítő italok, tánc, zene és szuper akciók várnak mindekit pénteken a belvárosban!

Július 19-én pénteken ismét megtelhet a pápai belváros!

2024. Július 15. 17:00, hétfő | Helyi

Minden hétfő reggel az utca takarításával kezdenek a belvárosi üzletek tulajdonosai és alkalmazottai

Jellemző a kutyapiszok, amelyről természetesen nem az állat tehet, de közvetlenül az ember által okozott mocsok és eldobott szemét is gyakran fordul elő a belvárosban.

2024. Július 15. 07:42, hétfő | Helyi

Garanciális útjavítás miatt forgalomkorlátozásra kell ma számítani Pápa és Tét között

A 83. sz. 2x2 sávos főút Pápa és Tét közötti szakaszán garanciális javítási munkálatok miatt 2024. 07. 15. napjától szakaszos forgalomkorlátozásra kell számítani.

2024. Július 14. 18:35, vasárnap | Helyi

Pofátlan(tan)ítás Pápán - Videó

Többek között szabálytalan előzés, piroson áthajtás és ittas vezetés került bele a rövid összeállításba.