Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2012. Május 22. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

Egyiptom iszlamista demokráciát akar

Egyiptom iszlamista demokráciát akar

Tavaly ilyenkor az egyiptomiak az utcákon tüntettek az akkori elnök, Hosni Mubarak ellen.

A ma már Arab Tavaszként emlegetett esemény után egy évvel az ország lakosainak több mint fele optimista a nép jövőjét illetően, 67 százalékuk pedig a demokráciát tartja a legjobb kormányzati formának.

A Pew Research Center ezer egyiptomi felnőtt körében végzett kutatásából kiderül többek között az is, hogy az észak-afrikai ország lakóinak többsége szeretné, ha az iszlám jelentős szerepet játszana társadalmukban, és a Korán határozná meg az ország jogrendszerét. Tízből hét egyiptomi szimpatizál a Muszlim Testvériség szervezettel. Ezzel együtt egyre növekszik azoknak a száma, akik fenntartásokkal tekintenek az iszlám politikai térnyerésére – olvasható a Sociomater.hu oldalán.

Az egyiptomiak arra kérdésre, hogy hogyan kellene beépíteni az iszlámot a jogrendszerbe, Szaúd-Arábiát jelölték meg követendő példaként Törökországgal szemben. Ennek ellenére a legtöbben támogatják azokat a demokratikus jogokat és intézményeket, amelyek nem léteznek Szaúd-Arábiában, mint a szólás- és sajtószabadság vagy a nők egyenjogúsága.

Az egyiptomiak kétharmada preferálja a demokráciát, viszont közel egyötödük gondolja úgy, hogy különleges körülmények között elfogadható akár nem demokratikus vezetés is. Tízből hatan úgy vélik, hogy a demokráciában rejlik a megoldás az ország jelenlegi helyzetére, míg a megkérdezettek egyharmada jobbnak tartana egy erőskezű vezetőt. 81 százalék szerint a gazdasági helyzetnek kell prioritást élveznie a megoldásra váró problémák közül. A jelenlegi gazdasági körülményeket csupán az egyiptomiak ötöde tartja jónak. A kérdésre, miszerint várható-e fellendülés az elkövetkezendő egy évben, a lakosok fele igennel felelt. 20 százalék pesszimistán néz a jövőbe, közel egyharmaduk pedig változatlan állapotokat vár egy év múlva is.

Az Egyesült Államok megítélése rendkívül negatív a megkérdezettek körében. A 2010-ben mért 20 százalékhoz képest 2011-ben 19 százalék mondta azt, szimpatizál az USA-val, viszont a többség szerint az amerikaiak nincsenek befolyással Egyiptom jelenlegi helyzetére. Bár az USA az elmúlt hónapokban dollármilliárdokat költött az afrikai ország megsegítésére, a támogatottak 60 százaléka úgy véli, az amerikai segély többet ártott, mint használt. A Barack Obamáról való általános vélemény is hátrányára változott: míg hivatalba lépésekor az egyiptomiak közel fele támogatta az elnököt, napjainkban csupán 29 százalék viseltetik bizalommal irányába – idézi a felmérés eredményeit hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 13:04, kedd | Külföld

Engedélyeztek a világon először két koronavírus-variáns ellen hatásos vakcinát

Nagy-Britanniában engedélyeztek a világon először olyan védőoltást a koronavírus ellen, amely az eredeti, valamint az újabb, omikron variáns ellen is hatásos.

2022. Augusztus 16. 08:04, kedd | Külföld

Új illetéket vezetnek be a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére Németországban

Új illetéket építenek be Németországban a földgáz árába az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására, a szabály októberben lép életbe,

2022. Augusztus 16. 06:00, kedd | Külföld

Több ezer baromfit vágtak le madárinfluenza miatt Hollandiában

Mind az ötezer tojótyúkot leölték abban a holland tojástermelő gazdaságban, ahol a reggeli órákban azonosítottak madárinfluenza-fertőzést, a közelben található hét másik gazdaság baromfiállományát is megsemmisítették

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.