Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Június 29. 13:04, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Egyetlen kattintással segíthet a pápai ovisoknak!

Egyetlen kattintással segíthet a pápai ovisoknak!

Az újHÁZ Centrum kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért meghirdeti Pöttöm Fürdő Programját, melynek célja a gyermekek második otthonának, az óvodák körülményeinek komfortosabbá tétele. A Program keretében egy magyarországi óvodának segítenek újjávarázsolni egy mosdóját!

Az idei évben szavazáson dől el, hogy kik kerülnek a döntőbe! A beérkezett pályázatokra a Pottomfurdo.hu oldalon lehet szavazni, a 11 legtöbb voksot gyűjtő ovi közül pedig a zsűri választja ki a végső győztest.

Egyetlen pápai intézmény, a Fáy Lakótelepi Óvoda vesz részt a versenyben, amely jelenleg az előkelő 5. helyen szerepel. Annak érdekében, hogy minél nagyobb esélye legyen a pápai ovinak a végső győzelemre, szavazzon az alábbi linken:

SZAVAZÁS ITT

Szavazási határidő: 2022. július 7.
Nyertesek kihirdetése: 2022. július 15.

Egy óvodára egy eszközről (IP cím) csak egy szavazat adható le.

Az óvoda bemutatkozása:

A mosdóhelyiséget használók összlétszáma: 24 gyermek Kertes és lakótelepi környezettel övezve található öt csoportos óvodánk, ami 1978. február elsején nyitotta meg a kapuit. Minden csoporthoz külön mosdó, öltöző helyiség tartozik. Törekszünk a belső és külső környezet esztétikus rendjének, harmóniájának megteremtésére. Csoportszobáink otthonosak, jól felszereltek, udvarunk füvesített, a mai elvárásoknak megfelelően gazdag játéktevékenységre nyújt lehetőséget, alkalmas az óvodások mozgásigényének sokoldalú kielégítésére. Megjelenik az innováció, újulunk, fejlődünk és haladunk a korral, ahogyan tőlünk telik, de „van, ami maradt a régi”. Ilyen régről maradt helyiségeink közé tartoznak a gyermekmosdók is.

A mosdó a gyermekek számára egy olyan helyszín, ahol a szükségleteik elvégzésén túl, lehetőség nyílik egymást segíteni. Vegyes csoport lévén a nagyobbak a kisebbeknek, akár a wc használat kezelésében, irányításában, a csapok megnyitásánál, zárásánál. Számos erényre tesznek szert, köztük például a türelemre, várakozásra, mert amíg egymásra várnak, egyúttal megtanulnak türelmesnek lenni egymáshoz. A mosdó egy olyan találkozási pont a nap folyamán, ahol azok a kisgyermekek is beszédbe elegyednek egymással, akik aznap a csoportszobai játék során nem keresték egymás társaságát, itt viszont együtt beszélgethetnek, tanulhatnak. Olyan helyszín tehát, ami teret ad az újabb tanulási lehetőségeknek. Nagy öröm azt hallgatni mikor egy-egy mondóka vagy dal eszükbe jut a várakozás közben és közösen éneklik, mondogatják azt. Szeretnénk ezt a jókedvet egy esztétikusabb, modernebb, gyermekeink számára praktikusabb környezetbarát mosdóban folytatni.

Óvodai nevelésünk folyamatában fontos szerepe van a környezeti nevelésnek. Az óvodás gyermekek nagyon szeretik az állatokat. Az állatok védelme, gondozása, megfigyelése mindennapi tevékenységünk közé tartozott. Ebben a nevelési évben pályázatunkkal elnyertük az Állatbarát Óvoda címet is. Az elkészült rajzukon ezért jelenítették meg az állatokat. A Kamilla csoportba 24 gyermek jár. Az óvodánkba járó gyermekek szülei már az előző évben is felhívták figyelmünket e pályázati lehetőségre, így szerintünk a partneri igény is újra inspirál bennünket. Sajnos, a jelenlegi állapotban a wc tartályok miatt, sok a felesleges víz elfolyás, amit szeretnénk megóvni. Gazdaságosabb wc tartályok, szelepek cseréjével ez megoldhatóvá válna.

Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a csöpögésmentes csaptelepek legyenek, talán még inkább hozzá tudunk tenni környezetünk fenntartásához és ezzel a gyerekeknek is meg tudnánk mutatni mit is jelent a fenntarthatóságra nevelés, a pazarlás helyett. Ha megtakarítjuk azt a sok vizet, amit ahelyett, hogy hagyunk elfolyni, akár meg is ihatnánk mi emberek, vagy adhatnánk a növényeknek. Fogmosás-és kézmosás során mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak annyi vizet használjunk, amíg épp öblítünk, vagy amíg alaposan meg nem mossuk a kezünket, és már zárjuk is el a csapot.

A mosdó járólapja, csempeburkolata már 40 évet is meghaladta, nem igazán esztétikus, cseréjével az óvodát komfortosabba tennénk. A kézszárító használatát, ill. a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét is szeretnénk a mosdóban kialakítani (papírtörlő, elhasznált fogkrémtubusok, stb.). A fenntartható fejlődést szem előtt tartva bízunk egy szép jövőben, ezért örülnénk, ha az újHÁZ Centrum hozzájárulna óvodánk Kamilla csoportjának mosdó felújításához. „Úgy kell ma élnünk, hogy a jövő elől ne vegyük el a lehetőséget.”

Címkék: óvoda, felújítás, mosdó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.