Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 06. 10:33, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Egy nap alatt három vadbaleset is történt Veszprém megye közútjain

Egy nap alatt három vadbaleset is történt Veszprém megye közútjain

Tegnap hajnali órákban Vaszar határában történt egy vadelütés, de aznap még két másik autós is szerencsétlenül járt.

Egy 58 éves tapolcai lakos által vezetett autóbusz elé 2022. november 2-ára virradó éjszaka a 77-es számú főúton, Nemesvámos külterületén ugrott egy őz, melyet elütött. Egy pápai férfi autója előtt 6 óra 25 perc körül Vaszar határában a menetiránya szerinti bal oldalon található kukoricaültetvényről szintén egy őz akart átfutni az úttesten, 17 óra 45 perckor pedig Balatonfőkajár külterületén ütközött őz egy 29 éves budapesti sofőr járművével. A balesetekben személyi sérülés nem történt, a gépkocsikban anyagi kár keletkezett.

A vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak. A potenciálisan veszélyes útszakaszokon a veszélyt jelző KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a sebesség megválasztása. Olyan szakaszokon, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek vadon élő állatokra, illetve ismeretlen utakon a terep- és a természeti viszonyok alapján, vagy az út melletti területek beláthatósága alapján célszerű értékelni, hogy várható-e veszélyt jelentő vadak hirtelen megjelenése az úton.
Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton. Számítani kell egymás után több állat felbukkanására is.

Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is bekövetkezhet a baleset. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik. Ha mégis bekövetkezik a baleset, megállás után értesítse a rendőrséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.