Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Október 03. 08:39, hétfő | Helyi
Forrás: Wikipedia, MR1

Egy évvel ezelőtt történt

Egy évvel ezelőtt történt

2010 október 4-én átszakadt a MAL Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között lévő vörösiszap tározójának gátja, 10 ember meghalt.

A kiömlő, körülbelül 600–700 000 köbméternyi iszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben.

A Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is.
A 2010. november 5-én nyilvánosságra hozott kormányhatározat a MAL Zrt.-t nevezi meg az október 4-én bekövetkezett katasztrófa károkozójának.

Mostanra az elöntött és bontásra ítélt házak helyén Devecserben és Kolontáron két új lakópark épült, összesen csaknem százhúsz új házzal. Százhuszonöt család használt ingatlant vásárolt, és voltak olyanok is, akik inkább pénzbeli kártérítést választottak.

Az összefogásnak köszönhetően a magyar kármentő alapban mintegy kétmilliárd forint gyűlt össze. Az összeg nagy részét, másfél milliárd forintot az érintett három település között osztották fel. Támogatták a többi között a veszteséget szenvedett vállalkozásokat, hozzájárultak az átmenetileg albérletbe kényszerültek albérleti díjához, és új posta és rendőrőrs is épült.

Holnap átadják a katasztrófa emlékére létesített emlékparkot Devecserben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 21:17, szombat | Helyi

Könnyedén győzött a Perutz

A Perutz a Veszprém vármegyei első osztályú labdarúgó-bajnokság 28. fordulójában Magyarpolányt fogadta a Perutz stadionban.

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

Perutz: Szurkolói busz indul az ajkai kupadöntőre

A vármegyei kupa döntőjében, június 4-én a Balatonalmádi csapatával mérkőzik meg a pápai együttes.

2024. Május 17. 18:52, péntek | Helyi

Nyitott szertárkapuk - Idén is várja a tűzoltóság a családokat

A katasztrófavédelem idén is megrendezi hagyományos gyereknapi programját, a Nyitott szertárkapuk országos rendezvényt, amelyhez a pápai laktanya is csatlakozik.

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...