Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Június 23. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Egy éjszaka a pápai múzeumokban

Egy éjszaka a pápai múzeumokban

Izgalmas és érdekes programok várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt Pápán, június 22-én.

A Múzeumok Éjszakája egy külföldi mintán alapuló magyarországi kulturális rendezvény, amit először 2002-ben rendeztek meg. Azóta teljesen elterjedté vált hazánkban, és a pápai múzeumok is évről-évre kedvezményekkel és színes programokkal, vendégekkel, különleges tárlatvezetéssel várják a látogatókat.

A Kékfestő Múzeumban óránként indult különleges tárlatvezetés, amelyekben a Szó és Kép Színpad művészei mutattak be egy-egy jelenetet, de volt lehetőség vászonszatyor és kozmetikai táska mintázásra is, valamint labdakészítésre.

A Zsinagóga kapui is megnyíltak ezen az éjszakán, ahol A nevek dala című filmet vetítették, 21 órától pedig Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész és ifj. Balázs Elemér zongoraművész koncertjét hallhatta a közönség.

A Pannonia Reformata Múzeum és a DRETGY könyvár számos programot kínált a Múzeumok Éjszakáján. Óránként indult tárlatvezetés a Hori titkai és a Hajlék az örökkévalóságban című kiállítások megtekintésére, de a Pápai Tárlat is megtekinthető volt természetesen, ahol a házigazdák maguk a művészek voltak. Az udvaron gitár koncert, kézművés foglalkozás és játékok várták a látogatókat. A könyvárban bárki bepillanthatott az ott őrzött kincsekbe, ki lehetett próbálni a főiskola egykori nyomdagépét, továbbá a Petőfi kiállítás is megtekinthető volt.

Az Esterházy-kastélyban is különleges tárlatvezetések indultak, Strakovits Tamás műgyűjtővel, nyitva állt a 100 Van Gogh-rajz című tárlat, a gyermekeknek Esterházy Miklós mesélt, de a denevérekkel is bárki megismerkedhetett, Máté Balázs denevérkutatóval. Továbbá természetesen a kastély állandó tárlatai, attrakciói is várták a látogatókat.

A Júlia Babaházba is sokan ellátogattak, amely ingyenes belépést és óránkénti tárlatvezetést biztosított minden látogatójának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 21:14, péntek | Helyi

Rock zene, hűsítő italok és kiváló hangulat a Kossuth utcán!

Kemény fába vágták a fejszéjüket a belvárosi üzletek Pápán: azon dolgoznak közösen, hogy ismét élettel teljen meg a város szíve!

2024. Július 19. 12:00, péntek | Helyi

Nem utcaképet fotóz a kamerával felszerelt autó a városban

Több olvasónk is jelezte szerkesztőségünknek, hogy egy olyan jármű járja a város utcáit, amely a tetején egy kamerával van felszerelve.

2024. Július 19. 07:51, péntek | Helyi

Motorosok érkeznek Pápakovácsiba!

Amerikai autós, motoros fesztivált tartanak szombaton Pápakovácsiban, ahol a rockabilly lesz főszerepben.

2024. Július 19. 07:34, péntek | Helyi

Harctéri kutató-mentők gyakorlata Pápán

Az amerikai légierő 56. és 57. kutató-mentő százada a Jolly Vihar 2024 gyakorlaton vesz részt az MH 47. Bázisrepülőtéren.