Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Június 23. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Egy éjszaka a pápai múzeumokban

Egy éjszaka a pápai múzeumokban

Izgalmas és érdekes programok várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt Pápán, június 22-én.

A Múzeumok Éjszakája egy külföldi mintán alapuló magyarországi kulturális rendezvény, amit először 2002-ben rendeztek meg. Azóta teljesen elterjedté vált hazánkban, és a pápai múzeumok is évről-évre kedvezményekkel és színes programokkal, vendégekkel, különleges tárlatvezetéssel várják a látogatókat.

A Kékfestő Múzeumban óránként indult különleges tárlatvezetés, amelyekben a Szó és Kép Színpad művészei mutattak be egy-egy jelenetet, de volt lehetőség vászonszatyor és kozmetikai táska mintázásra is, valamint labdakészítésre.

A Zsinagóga kapui is megnyíltak ezen az éjszakán, ahol A nevek dala című filmet vetítették, 21 órától pedig Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész és ifj. Balázs Elemér zongoraművész koncertjét hallhatta a közönség.

A Pannonia Reformata Múzeum és a DRETGY könyvár számos programot kínált a Múzeumok Éjszakáján. Óránként indult tárlatvezetés a Hori titkai és a Hajlék az örökkévalóságban című kiállítások megtekintésére, de a Pápai Tárlat is megtekinthető volt természetesen, ahol a házigazdák maguk a művészek voltak. Az udvaron gitár koncert, kézművés foglalkozás és játékok várták a látogatókat. A könyvárban bárki bepillanthatott az ott őrzött kincsekbe, ki lehetett próbálni a főiskola egykori nyomdagépét, továbbá a Petőfi kiállítás is megtekinthető volt.

Az Esterházy-kastélyban is különleges tárlatvezetések indultak, Strakovits Tamás műgyűjtővel, nyitva állt a 100 Van Gogh-rajz című tárlat, a gyermekeknek Esterházy Miklós mesélt, de a denevérekkel is bárki megismerkedhetett, Máté Balázs denevérkutatóval. Továbbá természetesen a kastély állandó tárlatai, attrakciói is várták a látogatókat.

A Júlia Babaházba is sokan ellátogattak, amely ingyenes belépést és óránkénti tárlatvezetést biztosított minden látogatójának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 20:02, péntek | Helyi

Időseknek tartottak előadást az online bűncselekmények megelőzése érdekében

A pápai rendőrök a helyi nyugdíjas klubok tagjainak tartottak bűn-és baleset megelőzési előadást.

2024. Szeptember 27. 20:01, péntek | Helyi

Nagy volt az érdeklődés a pápai toborzáson

2024. Szeptember 27. 15:26, péntek | Helyi

Két autó ütközött Pápa és Ihász között, teljes az útzár!

Az egyik autó árokba borult az ütközés után.

2024. Szeptember 27. 13:05, péntek | Helyi

Kezelés orvosi piócákkal – Már Pápán is!

Több ezer éves hagyományokkal bíró alternatív terápia a piócás kezelés, amely immáron városunkban is elérhető. Az egészségügyi szakember által végzett kezelés biztonságos, a betegek visszajelzései pedig rendkívül pozitívak.