Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 01. 18:01, péntek | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Varga György

Eddig 300 ezer tonna hulladékot szállítottak el a Tisztítsuk meg az országot! programban

Eddig 300 ezer tonna hulladékot szállítottak el a Tisztítsuk meg az országot! programban

A Tisztítsuk meg az országot! programban eddig nyolcmilliárd forintot fordítottak illegális lerakók felszámolására és körülbelül 300 ezer tonna hulladékot szállítottak el

- ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken, a Tolna megyei Tamásiban, ahol jövő héten megkezdődik egy magántulajdonban lévő telephelyen lerakott hulladékhalom felszámolása.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: közbeszerzési eljáráson választották ki a céget, amely 150-160 millió forintért elszállítja a hulladékot, ám ebben az összegben a hulladékkezelés nincs benne.

Süli János a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Tolna megyei 3-as választókerület fideszes képviselőjelöltje örült, hogy végre megoldódik a probléma megjegyezve, hogy "könnyű volt a hulladékot felhalmozni", hosszútávú elhelyezését azonban törvényesen kellett megoldani. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az illegális hulladékok újratermelődésének megakadályozása érdekében jelentősen szigorítani kell a törvényeket, elrettentő mértékű bírságokat kell a jövőben alkalmazni a hulladékot illegálisan lerakó emberekkel szemben, a felderítésben pedig szorosan együtt kívánnak működni a hatóságokkal, illetve a polgárőrökkel. Úgy vélte, a hasonló esetek elkerülése érdekében a szakhatósági engedélyek kiadásakor is nagyobb körültekintésre van szükség, és itt is szükséges lesz a jogszabályok újragondolása.



Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 2020 októberében egy magántulajdonú telephelyre kért és kapott engedélyt egy cég műanyag hulladék tárolásra és feldolgozásra. A társaságnak az összes szakhatósági engedélye megvolt.

Fél év után azonban azt tapasztalták, hogy nagyrészt Olaszországból folyamatosan jöttek a kamionok, a hulladékhalmok nőttek, de a feldolgozásuk nem indult el. Később felszólították, majd megbírságolták a céget, ám az a büntetést nem fizette be és a hulladékot sem szállította el. Jelenleg jogi eljárás folyik a társaság ellen - mondta.

A városvezető köszönetét fejezte ki Süli Jánosnak, az érintett minisztériumoknak és a kormányhivatalnak, hogy együttműködésükkel elindult, majd eredményesen lezárult a közbeszerzés, amelyet a Vertikál Zrt. nyert meg. A szolgáltató cégnek több mint 8000 tonna hulladékot kell elszállítani Tamásiból.

Címkék: hulladék, szemét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.