Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Drasztikusan emeli a sárga csekkek díját a Posta

Drasztikusan emeli a sárga csekkek díját a Posta

Jelentősen emeli a sárga csekkes befizetést a Magyar Posta. A Népszabadság értesülése szerint 22 százalékos emelés várható januártól. A 112-ről 137 forintra emelt egységárat annak a szolgáltatónak kell megfizetnie, amelyik a csekket kinyomtatja, és akinek a számláján jóváírják a fogyasztók által befizetett összeget.

A szolgáltatók e többletköltséget nem számolhatják fel a fogyasztóknak, ezt tiltják ugyanis a törvények. Egy átlagos távközlési szolgáltatónál pár százmillió forintot jelent az emelés, a piacvezető Magyar Telekomnál, vagy éppen egy áram- és gázszolgáltatónál azonban milliárdokra is rúghat.A Magyar Posta annyit közölt, a költségek jövő évi változása miatt kénytelen ennyivel emelni a szolgáltatás árát.A száz százalékban állami tulajdonú vállalatnak évente több tízmilliárd forint bevétele származik a sárga csekkek után szedett díjból, tehát ez az áremelés önmagában több milliárd forint extra bevételt hoz a cégnek, amely a levelek és csomagok üzletágában jövőre a piac nyitásával kényszerül majd szembenézni. A Magyar Posta azonban válaszában kitért arra, hogy ez nekik nem jelent extra bevételt, egyebekben, az árbevételük 15-16 százaléka származik a sárga csekk forgalomból.

A jegybank felmérései szerint a háztartások 90 százaléka ad fel havonta legalább egy sárga csekket, s egy magyar háztartás átlagosan havonta több mint négy sárga csekket ad fel. A háztartások mintegy harmada azért szereti, mert kényelmes és gyors, holott ez tényszerűen nem igaz: a postára járás sok időt vesz el, a sorbanállás is, ráadásul míg egy sárga csekken feladott összeg jóváírása a szolgáltató számláján 2-3 napot vesz igénybe, az átutalásnál ez ma már négy óra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 14:04, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: