Városlista
2024. június 29, szombat - Péter, Pál

Hírek

2024. Június 25. 15:38, kedd | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Döntött a Kúria a 2. körzet ügyében!

Döntött a Kúria a 2. körzet ügyében!

A Kúria a bírósági felülvizsgálati kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Vagyis nem számolják újra a szavazatokat, a körzetet Töreki-Vörös Ibolya nyerte meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, a pápai 2. választókörzetben rendkívül szoros eredmény született, és több furcsa körülmény is tarkította a választást. Rendszerhibával magyarázták azt, hogy a választás éjszakáján a Választás.hu oldal egyes felületein Kerti Györgyi 100%-os feldolgozottság mellett megválasztott önkormányzati képviselőként volt megjelölve, de gyanakvásra adott okot az is, hogy a harmadik választókörben jóval lassabban tették közzé az adatokat, mint az első kettőben, amelyben Kerti Györgyi győzött. Arra is többen felhívták a figyelmet, hogy ebben a harmadik választókörben lényegesen több érvénytelen szavazat volt, mint a másik kettőben.

Grőber Attiláék először a Választási Bizottsághoz fordultak, a szavazatok újraszámlálását kérve, ám az elutasította a beadványt, mivel jogsértést nem találták bizonyítottnak, a kis szavazatkülönbség pedig nem ok a szavazatok újraszámlálására. A megválasztott polgármester csapata a Kúriához fordult jogorvoslatért, ám a legfelsőbb szintű bírói szerv is elutasította a beadványt, méghozzá érdemi vizsgálat nélkül.

Az indoklás:

"A jelen esetben a kérelmező a bírósági felülvizsgálati kérelmét elektronikus dokumentumként nyújtotta be, azonban a jogi képviselője részére papír alapon adott ügyvédi meghatalmazást csupán beszkennelte, az elektronikus dokumentumot nem látta el legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és elektronikus időbélyegzővel, de azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés-szolgáltatással sem hitelesítette, így az nem felel meg az elektronikus magánokirattal szemben támasztott törvényi követelményeknek, emiatt a csatolt meghatalmazás a jogi képviselő képviseleti jogosultságának igazolására nem alkalmas. Márpedig szabályszerű ügyvédi meghatalmazás hiányában a bírósági felülvizsgálati kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasításának van helye - írja indoklásában a Kúria.

Mivel további jogorvoslatra nincs lehetőség, így a pápai 2. választókerület sorsa eldőlt: Töreki-Vörös Ibolya lesz a körzet önkormányzati képviselője.

Kisebbségben a testületben

Ezzel az is eldőlt, hogy Grőber Attila polgármester kisebbségben lesz a testületben, ugyanis 7 fideszes ellen 6 képviselője lesz, míg Marton Sándor (Mi Hazánk) a 14 képviselő. Grőber Attilának, mint polgármesternek és mint megválasztott önkormányzati képviselőnek nincs 2 szavazati joga, ugyanakkor ha visszaadja a mandátumát és a 3. választókörzetben új választást írnak ki, lehetősége van egyel több támogatót szerezni a testületben, amennyiben a jelöltje megnyeri a választást.

Fotó illusztráció (MTI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 29. 06:40, szombat | Helyi

Elfogadták a kastélytörvényt, a pápai is szerepel a listán

Összesen 48 magyarországi kastély meghatározott feltételekkel történő privatizációjának lehetőségét foglalták törvénybe.

2024. Június 28. 16:26, péntek | Helyi

Július 1-jén szúnyogirtás lesz Pápán

Pápa területén földi úton történő kémiai szúnyoggyérítést végeznek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásában.

2024. Június 28. 13:58, péntek | Helyi

Honvédelmi ifjúsági verseny Pápán

Az MH 47. Bázisrepülőtéren többéves kihagyás után újra rendeztek honvédelmi versenyt, amelyen általános és középiskolás tanulók tették próbára magukat.

2024. Június 28. 13:57, péntek | Helyi

Letartóztatásban marad a belvárosban garázdálkodó drogos