Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Január 04. 12:59, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Döntött a bíróság: Előzetesben maradnak az emberkereskedelemmel és kényszermunka bűntettével gyanúsított pápaiak

Döntött a bíróság: Előzetesben maradnak az emberkereskedelemmel és kényszermunka bűntettével gyanúsított pápaiak

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a két magyar állampolgárnak, akikkel szemben több ember sérelmére, erőszakkal és fenyegetéssel elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntette és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás - írja a Veszprémi Törvényszék.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak a családtagjaik közreműködésével évek óta rendszeres előny szerzésének céljával komfortos szállás, napi háromszori étkezés és havi – változó összegű – fizetés ígéretével építőipari munkát ajánlottak különböző, többségében hajléktalan személynek, akiket szóbeli megegyezésüket követően gépkocsival az egyik gyanúsított és a családja által lakott pápai ingatlanba szállítottak. A gyanúsítottak a sértetteket egy alacsony komfortfokozatú, melegvíz ellátással nem rendelkező épületrészben szállásolták el, a sértettek számára kevesebb élelmet biztosítottak, számukra alig vagy egyáltalán nem biztosítottak anyagi ellenszolgáltatást, jelenlétüket kontrollálták, a gyanúsítottak által szervezett munkába való eljutásukat kisbusszal biztosították, amelyet gyanúsítottak vezettek. Amennyiben a gyanúsítottak a sértettek munkavégzését vagy magatartását nem megfelelőnek ítélték, rendszeresen alkalmaztak a sértettek irányában – sokszor a többi sértett előtt – testi erőszakot és fenyegetést, amely a sértettek általános megfélemlítését eredményezte. A gyanúsítottak a megállapodástól eltérő munkafeltételek mellett munkavégzésre kényszerített sértetteket súlyos sérülés kilátásba helyezésére irányuló fenyegetés útján igyekeztek eltántorítani az esetleges szökéstől, annak megtörténte esetén pedig rendszeresen újra felkutatták és esetenként erőszakkal vitték vissza a sértetteket a pápai ingatlanba a további munkavégzés biztosítása érdekében. A gyanúsítottak a megfélemlített sértetteket arra is rendszeresen rábírták, hogy munkaterületükről az építtető tulajdonában álló építőanyagot lopjanak el, amelyeket a gyanúsítottak számára kellett átadniuk.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás veszélyeztetése és az újabb bűncselekmény elkövetésének veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzés ellen a gyanúsítottak fellebbezéssel éltek, így az nem vált véglegessé. A gyanúsítottak ugyanakkor a Veszprémi Törvényszék döntéséig letartóztatásban maradnak, mivel a fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.