Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 09. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Dohánygyőzelem: WHO-kitüntetésben részesült Orbán Viktor

Dohánygyőzelem: WHO-kitüntetésben részesült Orbán Viktor

A WHO Főigazgatói Különleges Elismerését adta át Margaret Chan a WHO Genfi Főigazgatóságának vezetője Orbán Viktornak. A főigazgató kijelentette, a magyar egészségvédelmi intézkedések párjukat ritkítják világviszonylatban is. A dohánytermékek használatának megelőzése óriási teher a felelősen működő kormányzatok vállán, a magyar példa viszont bátor kiállás és példaértékű győzelem.

A dohánytermékek használatának terjedése nagy mértékben fenyegeti az egészséget, évente 6 millió ember halálát okozza, mely a HIV, a tüdőrák és a malária okozta összes haláleset számát is meghaladja – fejtette ki Margaret Chan. Aláhúzta, a dohányzás a túl korai halálozás első számú okozója is.

A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye kötelezi az országokat arra, hogy védjék állampolgáraik egészségét, megfeleljenek a biztonsági és minőségi sztenderdeknek. Ez azonban többek között a dohányipar érdekeibe ütközik.

'Politikai győzelem egy iparággal szemben és a közegészségügy győzelme is'

A főigazgató szerint a dohányipar rendkívül erős, sok esetben képes aláaknázni e keretegyezmény rendelkezéseit és a kormányok erőfeszítéseit is. Chan gratulált Orbánnak a dohányipar taktikái elleni sikeres küzdelemért, melyet 'bátor és nehéz harcnak' nevezett. 'Magyarország szerencsés, hogy ilyen bátor és jövőbelátó miniszterelnöke van' – mondta.

Margaret Chan ezután átnyújtotta Orbán Viktornak a WHO Főigazgatói különleges elismerését. Hozzátette: a tapasztalatcsere különösen fontos, a WHO szeretettel várja Magyarország hasznos tanácsainak gyűjteményét a dohányzás visszaszorításáról. A főigazgató továbbá felhívta a figyelmet az egészségtelen élelmiszerek elleni harc fontosságára is, ami ugyanolyan nehéz lesz és számos ellenérdekekbe fog ütközni, de 'megéri a harcot'.

A szokatlan, radikális döntések idejét éljük - húzta alá Orbán

'Régóta vártam valakire, aki nem azt mondja, hogy ez túl sok, túl radikális, hanem bátorít' – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök elismerését fejezte ki azon honfitársainak, akik le tudtak szokni a dohányzásról, s elmondta, ez az kitüntetés őket is illeti.

Bátorság kell az efféle politikához. Nagy felelősség, mikor az ember cselekszik, de még nagyobb felelősség nehezedik az emberre, ha nem cselekszik és nem használja ki azt az erőt, amivel felruházták. Magyarország olyan ritka, kegyelmi pillanatokat él, mikor lehetőség nyílik szokatlan, radikális, a nagy befektetők által kritizált döntéseket is meghozni azért, hogy a magyar emberek egészségesebbek legyenek.

A fiatalok körében kell elsősorban győzelemre vinni a dohányzás elleni harcot

A magyar statisztikák elég riasztóak – ecsetelte Orbán. Hazánk a tüdőrákban elhunytak számát tekintve világelső. 2010-ben 20470 magyar ember veszítette el életét dohányzás következtében. Minden 18. percben meghal valaki a dohányzás miatt, a magyarok 29 százaléka dohányzik.

Az eddig megtett intézkedések szükségességét is részletezte:
2012. január 1-től tilos zárt terekben a dohányzás, 2013. január 1-től illusztrációkkal kombinált figyelmeztetéssel hozható csak forgalomba dohányáru. A dohánykereskedelem átalakítását az indokolta, hogy Magyarországon 44000 helyen lehetett dohányt vásárolni, s a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás elnevezésű felmérés szerint a 13-15 éves korú fiatalok könnyedén hozzájuthattak itt a dohányáruhoz.

A dohányzás visszaszorítása azonban csak az érem egyik oldala – figyelmeztetett a miniszterelnök. Fő feladat az egészséges életmód népszerűsítése is, melyet a mindennapos testnevelés is erősíteni kíván.

Magyarország az elmúlt időben lefektette egy ésszerű egészségügyi rendszer alapjait, a szektorban béremelést hajtott végre, s mindent megtesz azért, hogy az egészségügy közüggyé váljon. A távlati célok közt a magyar állampolgárok mentális állapotának javítása szerepel. Orbán kifejezte szándékát arra, hogy a jövőben erről a WHO szervezetével is egyeztessenek: 'Számítunk az ön szervezetének elismert tapasztalataira' – zárta sorait.

Bokor Réka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).