Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 22. 07:51, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Dízelbotrány - Mintegy 40 ezer magyar jármű érintett

Dízelbotrány - Mintegy 40 ezer magyar jármű érintett

Magyarországon 40 095 darab EA 189 motorkóddal szerelt jármű forgalomba helyezését kezdeményezték a Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilvántartása szerint

- közölte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter képviselői kérdésre adott válaszában.

A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint ez alapján értesíti majd a tulajdonosokat a visszahívási akcióról a járműforgalmazó.

A miniszter Szabó Tímea országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában kitér arra, hogy az európai uniós szabályozás szerint a járműgyártó a típus-jóváhagyási kérelmet egy tagállam jóváhagyó hatóságának köteles benyújtani. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a gyártó vagy a forgalmazó kérelmére, a tagállam hatósága által kibocsátott EK típusbizonyítvány alapján, típusvizsgálat nélkül bocsátja ki a Magyarországon érvényes típusbizonyítványt. Az ügyben érintett járművek, motorok esetében a típusjóváhagyó hatóság alapvetően a német hatóság volt, a Nemzeti Közlekedési Hatóság az érintett járműtípusokon típusvizsgálatot nem végzett - hívta fel a figyelmet a miniszter válaszában. Hozzátette, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság a német hatóság folyamatban lévő vizsgálata eredményének ismeretében dönthet a továbbiakban szükséges intézkedésekről.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a kormányzati gépjárműflotta üzemeltetésért felelős Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) a Volkswagen és a Skoda honlapján ellenőrizhető adatok alapján megkezdte a gépjárműpark tételes vizsgálatát.

A Volkswagen konszern márkáinak magyarországi importőre, a Porsche Hungaria honlapján azt tette közzé, hogy a gyártási darabszámok, valamint az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján végzett elemzés szerint 35 283 darab magyarországi dízelüzemű járműnél lesz szükség szervizre a károsanyag-kibocsátási jellemzők megfeleltetése érdekében.

EA 189 típusú dízelmotorral van felszerelve Magyarországon 12 427 Volkswagen személyautó, 4343 Volkswagen haszonjármű, 11 964 Skoda, 6014 Audi és 535 SEAT - közölték.

A Volkswagen Csoport 11 millió járműve érintett világszerte a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásának ügyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.