Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Február 07. 15:42, hétfő | PR
Forrás: (x)

Digitális vagy ofszet nyomtatás: melyik mire jó és milyen esetekben éri meg jobban?

Digitális vagy ofszet nyomtatás: melyik mire jó és milyen esetekben éri meg jobban?

A XV. században úttörőnek számító Gutenberg-féle nyomtatás óta a nyomtatás óriási fejlődésen ment keresztül.

Napjainkban már sok féle sokszorosítási eljárás van használatban, attól függ épp milyen jellegű nyomdatermékre van szükség. A legtöbb esetben a közepes és nagy formátumú nyomdák lefedik a felmerülő igényeket. Itt alapvetően kétféle sokszorosítási eljárás jellemző, ez az ofszet és a digitális technika. De mikor és melyiket érdemes alkalmazni? Olvass tovább, cikkünkből kiderül!

Mi a különbség az ofszet és a digitális között?

A mai, egyre jobban digitalizálódó világunkban, amelynek szerves része a vásárlók igényeinek gyors, minőségi és költséghatékony kiszolgálása, elkerülhetetlen volt, hogy a nyomdák is előrukkoljanak hatékonyabb és olcsóbb megoldásokkal. A digitális technológia tulajdonképpen egy professzionális lézernyomtatás, amelynek óriási előnye, hogy a kiadványok elkészítésekor elhagyható az ofszet technológiájánál használt formakészítési fázis és a mechanikai gépállítás. Ez időben és pénzben is komoly előnyt jelent. Az operátor elkészíti a nyomáshoz szükséges nyomdai kilövést a kapott PDF-ek alapján, ezt elküldi számítógépéről a digitális nyomdagépre és ezzel meg is kezdődik a nyomtatás folyamata.

Az ofszet technika ezzel szemben sokkal jobban alapoz a hagyományosnak nevezhető nyomtatás eljárási technikára, amikor fém nyomóforma felhasználásával, gumihengerek préselnek mintát a papírra. Ez a mai világban színenként, külön nyomóművekben valósul meg. Ha a munka jellege ezt a nyomtatási eljárást teszi szükségessé, akkor bizony gyártás-előkészítésre is szükség van. Lemez nyomóformát kell készíteni egy lézer vezérlésű formakészítő gépben, plusz be kell állítani, igazítani egy nagy méretű nyomógépet, ami idő igényes folyamat, ennek költségei vannak.

Most, hogy már van rálátásunk a két leggyakoribb nyomdai technológia működésére, lássuk mikor és melyik technológia előnyösebb a munka szempontjából.

Ha gyorsan és kis példányszámot kell nyomtatni

A jó minőség most már a digitális nyomtatás esetén is alap. Mára ezek a gépek utolérték az ofszetgépek képi megjelenítését, reprodukálni tudják kisebb példányszámok esetén is a legmagasabb minőséget. Ez az áttörés csak néhány éve történt meg, ennek a legfontosabb része, hogy mára a technika teljes átjárást biztosít a példányszámok között, azonos minőség mellett. Gazdasági szempontokat figyelembe véve sem mindegy, hogy egy nyomda milyen technológiával készíti el a megrendeléseket. A legfelkészültebb nyomdák mindkét nyomtatási eljárásban jártasak és a kivitelezéshez rendelkeznek megfelelő, modern gépparkkal. Vállalatirányítási rendszeren belül kalkulációs szoftverrel állapítják meg, hogy bizonyos esetekben melyik nyomtatási eljárás a legcélravezetőbb és melyik a leggazdaságosabb, hogy a megrendelő a számára legelőnyösebb ajánlatot kapja.

Az ofszet nyomtatás előnyei

Fentiekből már kiderült, hogy kisebb példányszámok esetén a digitális nyomtatás elvehetetlen helyet szorított magának a nyomdatermékek széles palettáján. De mikor éri meg jobban ofszet eljárással legyártani a kiadványt? Egyértelműen a nagyobb példányszámok esetén a gyorsabb és termelékenyebb ofszetgépek átveszik a stafétát digitális társaiktól és a hosszas előkészületek ellenére is előnyt tudnak kovácsolni az akár 15 000 íves óránkénti sebességükkel.

Összefoglalva, mindkét nyomtatási eljárással rengeteg termék előállítható kiváló minőségben: könyvek, magazinok, prospektusok, brosúrák, dobozok, csomagolóanyagok és számos más termék, amit felsorolni is nehéz. Nézzünk csak körül magunk körül, mert mindig van a közvetlen környezetünkben néhány papír alapú nyomdatermék. Ezeket jó kézbefogni, jó őket olvasgatni, hajtogatni, gyűrögetni, aztán újrahasznosítani, mert a papírból majd újra papír lesz és a gondolatok újra kézzel foghatóvá válnak!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.