Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Diák munkavállalók figyelmébe!

Diák munkavállalók figyelmébe!

Az iskolai szünetekben sok diák vállalkozik arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig munkát vállaljon.

A következő tájékoztatóban azokra a legfontosabb munkajogi szabályokra hívja fel a figyelmet a Somogy Megyei Kormányhivatal, amelynek ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatal (diák) munkavállalókat ne érje jogsérelem, a munkáltatók megismerjék a rájuk vonatkozó speciális szabályozást annak érdekében, hogy a jogalkalmazásuk során felmerülő vitás kérdéseket a felek rendezni tudják.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépése kapcsán a következőkre szeretné felhívni a munkaerő-piaci szereplők figyelmét:

Az iskolai szünetekben sok diák vállalkozik arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig munkát vállaljon. A következő tájékoztatóban azokra a legfontosabb munkajogi szabályokra hívjuk fel a figyelmet, amelynek ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatal (diák) munkavállalókat ne érje jogsérelem, a munkáltatók megismerjék a rájuk vonatkozó speciális szabályozást annak érdekében, hogy a jogalkalmazásuk során felmerülő vitás kérdéseket a felek rendezni tudják.

Érdemes tudni, hogy az új Munka Törvénykönyve, a 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 2012. július 1. napján lépett hatályba, az a fiatal munkavállaló, aki tehát ezt követően létesít munkaviszonyt, azokra a jogviszonyokra már az új Mt. rendelkezéseit kell alkalmazni. A fiatal munkavállalók foglalkoztatására az általánostól eltérő szabályok vonatkoznak, ezeket a jogszabály a fiatal munkavállaló fogalmához köti. Fiatal munkavállaló az Mt. szerint a tizennyolcadik életévét be nem töltött munkavállaló. Amennyiben tehát a fiatal munkavállalókra vonatkozóan a jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz, úgy az általános szabályokat kell alkalmazni. Kiemelten fontos, hogy az Mt. rendelkezéseit a fiatal munkavállalókra vonatkozóan akkor is alkalmazni kell, ha a 18. életévét be nem töltött fiatalt nem munkaviszony, hanem egyéb polgári jogviszony keretében (pl.: megbízási, vállalkozási) foglalkoztatják.

Mely fiatal munkavállaló létesíthet munkaviszonyt?

Általános szabályként rögzíthetjük, hogy az létesíthet munkaviszonyt, aki betöltötte a 16. életévét. Kivételes szabályként azonban az iskolai szünet tartama alatt (természetesen nem csupán nyári szünetről van szó, hanem minden olyan időszakról, amikor a tanítás szünetel) munkát vállalhat az is, aki a 15. életévét betöltötte és nappali tagozatos oktatási intézményben tanul. Gyámhatósági engedéllyel, külön jogszabályban meghatározottak szerint foglalkoztatható a 16. életévét még be nem töltött személy kulturális, művészeti, sport-, és hirdetési tevékenység keretében (nem csupán az iskolai szünet tartama alatt). Kiemelten fontos hangsúlyozni, hogy a korlátozottan cselekvőképes személy (a 18. életévét be nem töltött személy) olyan jognyilatkozatához, mely a munkaszerződés megkötésére, annak módosítására, megszüntetésére, vagy kötelezettségvállalásra irányul, a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges. Ha a fiatalkorú a 14. életévét sem töltötte be (tehát cselekvőképtelen) a munkaszerződést a törvényes képviselő köti meg.

A munkavégzés során érvényesülő speciális szabályok:

Az Mt. nem csak a munkaviszony létesítésére tartalmaz a fiatalkorúakra vonatkozó korlátozásokat, hanem a munkavégzés során is érvényesülnek olyan speciális szabályok, amik a fiatalkorúak védelmét szolgálják:
A fiatal munkavállaló éjszakai munkát nem végezhet, valamint számára nem rendelhető el rendkívüli munka. A fiatal munkavállaló napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet. Ha a fiatal egyszerre több munkáltatónál végzet munkát, úgy a napi 8 órás korlát szempontjából valamennyi munkaidőt össze kell adni. A fiatal munkavállaló részére legfeljebb egy heti munkaidőkeret rendelhető el. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkavállalók egy-egy napra eső munkaideje eltérhet egymástól. Ilyen esetben a munkavégzés időtartamát a munkaidőkeret végén számolják össze, és akkor kell megegyeznie a munkaszerződés alapján teljesítendő munkaidővel. Négy és fél órát meghaladó munkavégzés esetén legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani a fiatal munkavállaló részére. A két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőt kell biztosítani. A fiatal munkavállaló pihenőnapjai nem oszthatók be egyenlőtlenül, tehát minden héten két pihenőnapot kell biztosítani számára. Ha a munkáltató a heti pihenőnapok helyett pihenőidőt biztosít, annak tartama nem lehet kevesebb 48 óránál.

Munkabér:

Az elvégzett munkáért a munkavállaló részére a munkaszerződésben megállapított munkabér jár. A munkabért meg lehet állapítani időbérben (havi, heti, napi, vagy órabér), vagy teljesítménybérben. A munkabérben a felek szabadon állapodnak meg, a munkajogi szabályok meghatározzák azonban azt a legkisebb összeget, az ún. minimálbért, amelyet a munkavállalónak a megállapított munkaidő ledolgozása esetén mindenképpen meg kell kapnia. A minimálbér összegét jelenleg a 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet határozza meg. A minimálbér összege a napi 8 órás teljes munkaidőre vonatkozik, részmunkaidős foglalkoztatás esetén ennek időarányos részét kell megfizetni.

A foglalkoztatás speciális formái:

Ha a munkavégzés nem rendszeresen történik, a munkáltató és a munkavállaló a munkaviszony egyszerűbb formáját is választhatja. Ilyen forma lehet az egyszerűsített foglalkoztatás, vagy alkalmi munka. Ez a foglalkoztatási forma rövidebb időszakokra létesíthető, egyszerűbb formában, ugyanakkor korlátozott időtartamra: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében azonos munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munka esetében legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente pedig legfeljebb 90 napra.

A fiatal munkavállalók végezhetnek munkát iskolaszövetkezetek közreműködésével is. Ebben az esetben a diák az iskolaszövetkezettel létesít tagsági, illetőleg munkaviszonyt, mely biztosítja számára a munkalehetőséget. Kétségtelen előnye ennek, hogy a diák mögött ott áll az iskolaszövetkezet, ami egyrészről nagyobb garanciát nyújt a foglalkoztatás biztonságára, másrészről a munkát kereső diák számára megkönnyíti a munkavállalást, időt és utánjárást takarít meg a keresés és adminisztráció kapcsán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során