Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 14. 14:51, péntek | Helyi

Decemberi képviselő-testületi ülés Jobbikos szemmel

Decemberi képviselő-testületi ülés Jobbikos szemmel

Kedden egy rendkívüli zárt ülésen Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete felhatalmazta a polgármestert, hogy a kormánnyal tárgyalásokat folytasson a pápai munkahelyek védelme érdekében lévén, hogy egy pápai székhelyű cég igen nehéz anyagi helyzetbe került. A csütörtöki ülés első napirendi pontjaként tárgyalta a testület az önkormányzat 2013. évi átmenetei gazdálkodásról szóló előterjesztést, melyet a Jobbik a már jól ismert okok miatt (az önkormányzatok további elszegényítése, leépítése miatt) nem támogatott. A talajterhelési díj megfizetésének kedvezményeit jobbikos támogatással elfogadta a testület, ez a díjkötelezettség 457 háztartást érint, maga a rendelet pedig igyekszik nagymértékű kedvezményeket biztosítani a magas terhek ellentételezésére. Előzménye annyi az ügynek, hogy 2012. február 1-jétől a talajterhelési díj a tízszeresére növekedett (120-1200 Ft/m3), a területérzékenységi szorzó pedig Pápa esetében a 3-as, ami azt jelenti, hogy 3600 Ft/m3 a talajterhelési díj mértéke városunkban.

Harmadik napirendi pontként került megtárgyalásra a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése. A 2012. évi II. törvény a szabálysértés fogalmát újraértelmezte az azt meghatározó jogszabályokkal egyetemben, ezért gyakorlatilag nem maradt más szankcionálási lehetőség az önkormányzatok kezében, mint a most hatályon kívül helyezett rendelet. A 38/2012. (XI. 14.) AB-határozat a 2011. évi CLXXXIX. tv. 51. § (4) bekezdését, valamint a 143. § (4) bekezdés e) pontját alkotmányellenesnek nyilvánította, és 2012. XI. 15-étől kezdődően hatályon kívül helyezte ezeket a paragrafusokat, bekezdéseket. Álláspontunk szerint azonban az alkotmánybíróság hagyott egy kiskaput, ugyanis hivatkozott törvény 143. § (4) bekezdésének d) pontja kimondja, hogy a helyi önkormányzat képviselőtestülete rendeletben határozza meg az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulást, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit. Ezért aztán nincs más teendő, csak a most hatályon kívül helyezett rendelet címét megváltoztatni, és 2013. január 1-jétől változatlan beltartalommal kihirdetni, ugyanis a törvény 143. § (4) bekezdésének d) pontja ekkortól lép hatályba. A polgármester ígéretet tett arra, hogy ennek lehetőségét meg fogják vizsgálni. Negyedik előterjesztésként következett a Gróf Esterházy Károly Múzeum átvételével kapcsolatos döntés, melyet egyöntetűen támogatott a testület. Az ülés öt beszámolóval folytatódott, melyeket a Jobbik egytől-egyig támogatott (Pápa Város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítvány tevékenységének beszámolója, Pápa és Környéke Tűzvédelméért 105 Közalapítvány tevékenységének beszámolója, az Egészségügyi Alapellátási Intézet beszámolója, az Egyesített Szociális Intézmény tevékenységének beszámolója, valamint a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás II. félévben végzett tevékenységének beszámolója).

A vegyes ügyekből két beterjesztést emelnék ki: az első a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény alapján különböző változások testület általi elfogadása, melyből a legfontosabb, hogy a Pápai Vízmű Zrt. teljes vagyona 2013. január 1-jétől az önkormányzathoz kerül, ezzel mintegy 1,2 milliárd forinttal nő az önkormányzati vagyon. A Jobbik a határozati javaslatot teljes egészében támogatta. A másik említésre méltó napirendi pont a vegyes ügyekben pedig az iskolák végleges állami fenntartásba való átadása, ezzel együtt pedig havi 27 millió 473 ezer forint önkormányzati hozzájárulás kifizetése egészen 2015. augusztus 31-ig. Erről már sokszor kifejtettem álláspontunkat, a Jobbik az iskolák államosítását nem támogatta eddig sem, ezt a jó szokásunkat a jövőben is meg fogjuk tartani…

Fotó: archív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.