Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 10. 18:19, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Czerván György vidékfejlesztési államtitkár Pápán tartott sajtótájékoztatót

Czerván György vidékfejlesztési államtitkár Pápán tartott sajtótájékoztatót

A politikus Dr. Áldozó Tamás polgármester és Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott invitálására érkezett Pápára.

Városunk és vonzáskörzete ezer szállal kötődik az agráriumhoz. A mezőgazdasági év lezárása kapcsán az államtitkár tájékozódott a város helyzetéről, ismertette a közvéleménnyel az elmúlt másfél év történéseit és beszélt a 2012-es évre tervezett agráriumot érintő változásokról. A sajtótájékoztatót követően a mezőgazdaság helyi képviselőivel találkozott Czerván György.
Az elmúlt években számos természeti csapás sújtotta a hazai mezőgazdaságot. Ennek kapcsán a vidékfejlesztési államtitkár elmondta, hogy amennyiben az országgyűlés elfogadja, 2012-től egy új időjárási kockázatokat kezelő törvény léphet életbe. Az új rendszer szélesebb kockázatközösséget fog eredményezni, több lábon fog állni, egyebek mellett biztosítók bevonásával. Célja, hogy hatékonyabban kezelje az időjárási káreseményeket.
- A mezőgazdaság mindig is likviditási problémákkal küzdött. Ennek leküzdése érdekében az elmúlt időszakban több hitelkonstrukciót is alkotott a kormányzat (vis major, forgóeszköz hitel), az Agrár Széchenyi Kártya bevezetése pedig jelenleg is zajlik. Legkésőbb januárra elkészül a fagykár hitel program is – mondta Czerván.
- Az élelmiszeripari bankgarancia kérdésével kapcsolatban is szólt a politikus: egy meglévő konstrukciót kívánunk hatékonyabbá tenné, így megkönnyítendő az élelmiszeripari vállalatok forgóeszköz hitelhez való jutását
Magyarországon az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságon belül nagyon alacsonynak mondható, sőt egy továbbra is süllyedő ágazat, mely kiemelt támogatást igényel – mondta az államtitkár.
A közös agrárpolitika alakulásával kapcsolatban Czerván György közölte, hogy a magyar elnökség idején elfogadott közös agrárpolitikai célkitűzések teljesen szinkronban vannak a magyar kormány programjával, melynek értelmében a legfontosabb célkitűzések a következők: - Életképes élelmiszertermelés, - fenntartható gazdálkodás a természeti erőforrásokkal és – a vidéki foglalkoztatottság javítása. Pápán is 11% körüli a munkanélküliség, így ez a kérdés kiemelten érinti a térséget – mondta.
Czerván György szerint a mezőgazdasági ágazat minden szereplőjére szükség van. – Az egy más dolog, hogy a „kicsiket”, a fiatal gazdákat kiemelten kívánjuk támogatni, de semmiképpen sem más rovására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.