Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. November 05. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Csőd szélén a betegszállítás

Csőd szélén a betegszállítás

A megemelkedett benzin- és gázolajárak a betegszállítást is megnehezítik. Amíg a taxisok 240 forintos fix kilométerért tüntettek hétfőn, addig ugyanezért a távolságért a betegszállítók 102 forintot kapnak – írta a HVG.

Az ágazat veszteséges, van olyan cég, amely szerződést is bontana, ha nem emelik a támogatás mértékét.

Az üzemanyagárak elszabadulása a mentők és betegszállítók helyzetét is megnehezíti. A kormány utoljára tavasszal próbált segíteni a helyzeten, amikor a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma forrásokat csoportosított át az áremelések kompenzálására, és 200 millió forinttal megemelte a betegszállítók, valamint a szárazföldi mentők támogatását, továbbá 32 millió forint pluszforrást juttatott a légimentők számára. Azaz összesen 432 millió forint gyorssegélyt adott az ágazatnak.

Csakhogy a gázolaj- és benzin ára azóta is hónapról hónapra emelkedik, a régióban a legdrágábbak vagyunk. Ez ellehetetleníti a betegszállítókat. Az egyik vidéken dolgozó cég képviselője a HVG-nek azt mondta, költségeik negyven százalékát az üzemanyag ára teszi ki: „Egy autónk havonta 10-15 ezer kilométert fut, flottára vetítve csak üzemanyagra 2,7 millió forintot költünk egy hónapban”. A legfontosabb tennivalókra, javításokra, szervizre éppen futja a pénzből, de a nagyobb volumenű beruházások csak lassabban valósulnak meg. Pedig a tervek között szerepel egy olyan, internetalapú rendszer kiépítése, mely lehetővé tenné, hogy a háziorvosok a világhálón rendeljék meg a szolgáltatást.

Budapesten a betegszállítás a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) kezében összpontosul. Elnökük, Bíró Ferenc a hvg.hu-nak azt mondta: az MBOE 90 egymástól gazdaságilag független vállalkozás érdekeit képviseli. „Az ez évi üzemanyagár-emelkedés közel 80 forint literenként. Az október végi és a november eleji drágulás és jövedékiadó-emelés plusz 19 forint/kilométer költségnövekedést okozott. Ennek nincs fedezete sem az idei, sem a 2012. évi költségvetési tervezetben.” Bíró szerint amennyiben nem kompenzálják az üzemanyagár-emelkedést, ez működési zavarokat okozhat, vagyis „finanszírozás hiányában nem tudnak minden betegszállítási igényt kielégíteni”.

Dávid Ferenc, a Samaritanus Mentőszolgálat szóvivője szerint 'konkrétan a csőd szélén áll az ágazat. A Samaritanius Mentőszolgálat gondolkodik azon is, hogy kiszáll a betegszállításból. A teljes cikk a hvg. online-on olvasható.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni