Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Március 10. 11:10, hétfő | Életmód
Forrás: InfoVáros

Csernus Imre a Balneo Hotelben | Bor és Lélek rejtelmeiről Mezőkövesden

Csernus Imre a Balneo Hotelben | Bor és Lélek rejtelmeiről Mezőkövesden

Csernus Imre lesz a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness vendége március 29-én.

A közismert pszichiáter, előadó és népszerű szerző ezúttal a bor és lélek kapcsolatáról mesél. Arról, hogyan találta meg belső békéjét az egri dűlők között.

Csutorás Ferenc, egri borász néhány évvel ezelőtt egy éttermi találkozás alkalmával vette rá Csernus Imrét, hogy látogasson el a nagy hagyományú borvidékre. A vizit olyan jól sikerült, hogy a doki letelepedett a környéken, Csutival és Mészáros Péter grafikussal pedig létrehozták az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot. Megmentették a rég elhagyott, kivágásra kárhoztatott, érseki birtokon termő kékszőlőt, a pincében pedig friss, naturális borokat alkotnak. Rövidesen megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a látogatók karnyújtásnyira lehetnek a szőlőtőkéktől.

Akik március 28-tól legalább két éjszakát foglalnak Észak-Magyarország egyik legszebb szállodájában, a Balneo Hotelben, részt vehetnek Csernus Imre exkluzív előadásán és borkóstolóján. A rendezvény kapcsán tettem fel néhány kérdést birtokról, borról, lélekről az egyik társtulajdonosnak, Mészáros Péternek.

Hamvas Bélánál szebben kevesen írtak a szőlőről és nedűjéről.A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét, majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést." Gondolom, Önöket is hatalmába keríti ez a hamisítatlan érzés, amikor a birtokon vannak.

A szakmát, a tudást el lehet sajátítani, a hosszú távú eredményes alkotáshoz azonban hosszú tanulás, tapasztalatszerzés kell, no és alázat a Természettel szemben, hiszen az adott évi termés milyensége rajta múlik. Sok szüretet kell végigcsinálni ahhoz, hogy a megfigyelésekből konklúziót vonhasson le az ember. Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon naturális borokat készítünk, nem avatkozunk bele kémiai eljárásokkal a folyamatba, tehát még fokozottabban érvényesülnek az adott év időjárási hatásai, jobban megmarad a szőlő eredeti karaktere. Ilyen alapok mellett természetes, hogy - az idézetre visszautalva - szinte saját gyermekünknek tekintjük a hegyoldalt és a birtokot.

Boraik ismertségében nyilván szerepet játszik Csernus Imre. Mennyire volt könnyű rávenni egy elfoglalt embert arra, hogy legyen a birtok társtulajdonosa és a borászat arca?

Nem kellett nagyon győzködni, Imrét is egyből megragadta Eger egyik legszebb fekvésű lejtőjének sajátos hangulata. Annyira, hogy azóta ide költözött. Úgy gondolom, ez beszédes bizonyíték. Csutival régóta szerettünk volna egy kis birtokot, ahová különleges fajtákat telepítünk. Közben azonban valódi csodára bukkantunk, mert az Almagyar dombon talált vadon termő, háromméteres gazzal benőtt, hajdani érseki szőlő olyan különleges minőségű bort adott, melyet nem hagyhattunk veszni. Ez a történet már szorosan összefonódik Imrével, hiszen a közös vállalkozás bora lett az Érseki Titokbor. Titokbor, mert hiába vizsgálták már több helyen a tőkéket, a mai napig nem tudták megállapítani, hogy milyen fajta, honnan származhat. Misztikus homály fedi a múltját.

De a többi borunkra is büszkék vagyunk, a Lelkifröccs, a Lelkibéke, a Bevállalod? és az Egeri Csillag is népszerű, mindegyik címkéjén olvasható egy-egy Csernus „okosság”.

Meg egy Hamvas idézetet, úgy érzem, ide illik.A víz az őselem. Először: a víz borrá változik; a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem." Láthatóan csapatot alkotnak így hárman. Milyen alkotó folyamatok tartják össze egy borász, egy grafikus és egy pszichiáter kapcsolatát?

A birtok megfogalmazhatatlan, erős atmoszférája mozgat mindent. Szinte lélegzik, valódi lelke van, olyan kisugárzása, amely folyamatosan mozgásban tartja az embert, mégsem meríti ki. Ha kimegyünk a hegyoldalba, végignézünk a szőlőkön, percek alatt feltöltődik az ember. A Titokbor körüli rejtély további energiát jelent, úgy gondoljuk, hogy az érseki domb történetének kiteljesítéséhez bőven kell még 15-20 év. Megvan a kellő táptalaj a harmonikus és dinamikus alkotómunkához.

Miről hallhatnak és mit kóstolhatnak a Hotel Balneo vendégei Csernus doktor március 29-i előadása alatt?

Imre nem nagyon szokott vállalni borkóstolókat, ezért is mondhatom, hogy különleges alkalomnak ígérkezik az este, érdemes lesz ellátogatni Mezőkövesdre. Nem szeretnék hazabeszélni, de a birtok és a borászatunk története önmagában is rendkívül izgalmas téma, Imre előadásában még inkább. A hat soros kóstoló alatt pincénk legismertebb borai várnak a vendégekre. Az esemény végén borainkból és a Csernus könyvekből is lehet vásárolni, továbbá dedikálási lehetőség is lesz.

A Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness luxuhotel szállóvendégei minden szolgáltatást igénybe vehetnek, emellett bőséges svédasztalos reggeli, esténként svédasztalos vacsora várja a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.