Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2021. Június 23. 09:51, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a Közgáz

Csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a Közgáz

Együttműködési megállapodást írt alá a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium, valamint a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér, melynek keretében az intézmény csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz.

A megállapodást Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, Berta Ildikó Katalin főigazgató, valamint Koppány Jánosné intézményvezető írták alá szerdán délelőtt.

Az ünnepélyes alkalmon dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, a kormányzati törekvések egyik fontos célja, hogy Magyarország hadserege az egyik legütőképesebb fegyveres erő legyen Közép-Európában, amely a béke fenntartását fogja szolgálni. A szóban forgó oktatás egyfajta utánpótlást képezhet a Bázisrepülőtér számára - tette hozzá a képviselő, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik ennek elindításáért fáradoztak.

Magasy Zsolt, a Bázisrepülőtér parancsnoka azt mondta, hogy a Honvéd Kadét Program olyan kiemelt fontosságú értékeket ad a diákoknak, amelyeket nemcsak a Magyar Honvédség keretein belül, hanem a civil életben is fognak tudni kamatoztatni. Hozzátette, az országban háromezer diák vesz részt a képzésben a program keretében, köszönhetően az oktatási intézményekkel létrejött együttműködésnek.

Berta Ildikó Katalin, a Pápai SZC főigazgatója szerint nagy jelentőséggel bír az együttműködés létrejötte, melyért köszönetet mondott mindazoknak, akik ezért dolgoztak.

A Honvéd Kadét Program középiskolában folyó, a hazafias- és általános honvédelmi nevelés tartalmi elemeit kiegészítő rendszer, melyben a tanórai és szabadidős elemek egymásra épülve, egymást erősítve fejtik ki hatásukat, és teljesítik a nevelési és felkészítési célokat.

A tanórákon a tanulók megismerhetik és elsajátíthatják Magyarország biztonság- és szövetségi politikájának jellemzőit, a honvédelemmel összefüggő szabályokat, a Magyar Honvédség felépítését, technikai eszközeinek jellemzőit és feladatrendszerét, a katonai értékek és hagyományok alapjait. Ezen ismeretekkel kialakul és folyamatosan erősödik a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségük. Ezen felül sok olyan, a mindennapi életben is alkalmazható ismereteket szerezhetnek, mint a terepen történő tájékozódás, a túlélés és menedéképítés, az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapjai.

A tanórai elfoglaltságot iskolánként eltérő szabadidős programok egészítik ki, amelyeken egyrészt az elsajátított ismereteket a honvéd kadétok a gyakorlatban is kipróbálhatják, másrészt részt vehetnek pl. laktanya-látogatáson, hagyományőrző programokon, gyalogtúrán és múzeumlátogatáson; megismerhetik a honvédelemhez kötődő sportokat, pl. a sportlövészetet vagy a küzdősportokat; részt vehetnek akadályversenyen, paintball vagy airsoft bajnokságokon vagy akár a túlélő tábort is kipróbálhatják.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán dr. Áldozó Tamás polgármester is részt vett.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 13:42, hétfő | Helyi

156 gyorshajtót szűrtek ki a rendőrök megyénkben a razzia során

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2022. augusztus 8-14. között Speed elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

2022. Augusztus 13. 11:03, szombat | Helyi

Az egyik pápai áruház parkolójában várták az érdeklődőket a rendőrök

A rendőrök egy helyi áruház parkolójában várták a rendőri hivatás és a szerződéses határvadász szolgálat iránt érdeklődőket.

2022. Augusztus 11. 19:22, csütörtök | Helyi

Újabb csőtörés a Vásár utcában

A 300-as főnyomócső tört el ismét, a víztorony kiürült, így rövid ideig akadozhat a vízszolgáltatás a város egyes pontjain.