Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Január 25. 16:49, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt) - Veol.hu

Családon belüli erőszak - "Addig nem jöhet haza, amíg ki nem gyógytják a leszbikusságból"

Családon belüli erőszak -

Kiskorú veszélyeztetése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt jogerősen a bíróság egy vidéken élő házaspárt, akik többször bántalmazták lányukat, többek között azért, mert azonos nemű társához vonzódott.

A Pápához közeli faluban élő nevelőapát és feleségét többször feljelentette a család két tagja, mert szerintük az asszony korábbi kapcsolatából született kislányukat nem helyesen nevelték - számolt be az esetről a veol.hu. Az elsőrendű vádlott, a nevelőapa és párja szülői szigorral próbálta rábírni a kislányt arra, hogy ne akarjon találkozni a volt apjával és nagyanyjával, akikkel amúgy szoros érzelmi kapcsolatot alakított ki.

Az ítéletben az is szerepel, hogy az 52 éves nevelőapa otthon is rendszeresen fogyasztott alkoholt, amitől agresszívvá vált, ilyenkor előfordult, hogy bántalmazta a feleségét a gyerekük jelenlétében.

A szigorú nevelési elveket valló vádlottal egyetértett az anya, aki szintén gyakran felelősségre vonta a lányát iskolai és otthoni teljesítménye miatt. Míg az apa általában pofon vágta a tinit, az anya fakanállal ütötte, de volt, hogy megtépte. A kislány tanulmányi eredményei fokozatosan romlottak az általános iskola felső tagozatában, majd a gimnáziumban is. A testi fenyítések akkor váltak gyakoribbá, amikor a 40 éves anya öt évvel ezelőtt tudomást szerzett arról, hogy gyermeke szerelmi kapcsolatot folytat egy idősebb lánnyal.

Ezen a másodrendű vádlott úgy begurult, hogy megtiltott mindenféle kapcsolatot az „idegennel". A felzaklatott állapotba került lány öngyilkossági szándékkal gyógyszereket vett be. Az anya azt hitte, hogy csak szimulál, s csak a barátnője kérésére vitte kórházba.A vádlottak nem voltak megértőek, támogatóak abban, hogy lányuk kezelni tudja a nemi identitását, megértse helyzetét. Gyermekük homoszexuális kapcsolatát betegségnek tekintették, ezért is tiltották a partnerétől.
Megalázták azzal is, hogy szidalmazták, például majomnak, buzinak nevezték. Az anyának az volt a meggyőződése, hogy lányában el kell fojtani a „betegséget", amit szigorral, testi fenyítéssel lehet csak elérni. Noha a férje jobban el tudta fogadni lányuk másságát, ugyanakkor egyetértett felesége módszereivel. Az ítélet szerint még 2012-ben az egyik este a nevelőapa ittasan belekötött a lányába: pofozta, szorongatta a nyakát. A tini fogta magát, és vizes hajjal, pizsamában kirohant a buszmegállóba, majd Pápán a végállomáson megvárta az anyját, akinek elpanaszolta a történteket.

Válaszul ezt kapta: „Ne égess!"

Amikor 2013 február elején a szülők tudomására jutott, hogy tiltásuk ellenére még tart lányuk kapcsolata, feltették neki a kérdést: őket vagy a barátnőjét választja? Mivel az anya nem kapott határozott választ, ajtót mutatott a gyerekének, aki összecsomagolt, de a nevelőapja nem akarta elengedni. Erre kimászott az ablakon. A lány az egyik osztálytársa szüleitől kapott menedéket Pápán. Másnap barátnőjével és rendőrökkel tért haza, hogy összepakolja a holmiját. Az anya olyan kijelentést is tett a családgondozó előtt, hogy addig nem fogadja vissza a lányát, amíg nem gyógyítják ki a leszbikusságából. Hetekkel később a gyámhivatalban viszont már úgy fogalmazott, hogy „gyógyultan" sem szeretné, ha lánya hazamenne.

A házaspár tagadta a bűnösségét, a lányuk viszont ellenük vallott, valamint a többi tanú is a vádiratban szereplő tényeket erősítette meg. A pápai bíróság ítéletén csak kis- mértékben változtatott a törvényszék, amely jogerősen kimondta: kiskorú veszélyeztetésének büntette miatt a nevelőapának másfél évet, feleségének két évet kell börtönben töltenie, de ennek végrehajtását mindkettőjük esetében két és fél évre felfüggesztették.

A kép illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.