Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Március 02. 13:51, péntek | Belföld
Forrás: mti

Családi ház felújítására fordították a vendégházra nyert pénzt Nógrádban

Családi ház felújítására fordították a vendégházra nyert pénzt Nógrádban

Vendégház kialakításához nyert állami támogatást Nógrád megyében egy 27 éves nő, de a pénzt testvére házának felújítására fordította.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt vádat emelt ellene a Balassagyarmati Járási Ügyészség - közölte az MTI-vel pénteken a megyei főügyész.

Bóna Gyula elmondta: a vádlott 2013-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz vendégház kialakítására. Testvére csécsei házának felújítását, bővítését, benne szálláshely kialakítását tervezte. Pályázatára 14,122 millió forintos támogatást kapott.

A pályázati feltételek szerint az utolsó kifizetési kérelem benyújtásától számított öt éven át idegenforgalmi szálláshelyként kellett volna üzemeltetni a felújított ingatlant. A kifizetés után a hatóság többször is helyszíni ellenőrzést tartott, és azt tapasztalta, hogy a házban nem szállóvendégek, hanem a vádlott és családja lakik életvitelszerűen, emiatt a ház idegenforgalmi tevékenység folytatására nem is alkalmas.

A vádlott ezt azzal indokolta, hogy saját háza kiégett és lakhatatlanná vált, valójában azonban albérletbe adta ki.

Mint a főügyész elmondta, a vendégkönyvben tüntettek fel vendégeket is, akikről a vizsgálat kiderítette, hogy a vádlott meghívására odaérkező rokonok, és nem kellett fizetniük a szállásért.

Bóna Gyula közölte: a vádlott az állami költségvetésből támogatásként kapott pénzt így nem a támogatási cél megvalósításra használta fel, a házat szálláshelyként soha nem üzemeltette.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ezért kötelezte őt a jogosulatlanul felvett teljes összeg visszafizetésére. Az ügyészség vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.