Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Január 25. 11:18, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Csaknem negyedével nőttek az ingatlanárak Közép-Dunántúlon

Csaknem negyedével nőttek az ingatlanárak Közép-Dunántúlon

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság kellős közepén senki sem gondolta volna, hogy merőben megváltoznak az ingatlanpiaci viszonyok hazánkban.

A második hullám után megjelent ingatlanpiaci előrejelzések -2 és +4% közötti árváltozást prognosztizáltak a 2021-es évre vonatkozóan, ám ezt már a második negyedév adatai túlszárnyalták országos szinten. A kínálati árak pozitív trendje az ország minden régiójának ingatlanpiacát érintette, kisebb-nagyobb áremelkedést okozva a fővárosban és vidéken.

Az országos négyzetméterenkénti átlagár emelkedése a 2021-es évben meghaladta a 15%-ot, ezzel több, mint félmillió forint az átlagos négyzetméterár az eladó lakóingatlanok esetén – derült ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss ingatlanpiaci elemzéséből.

Közel 19%-kal emelkedtek az ingatlanárak a Közép-Dunántúli térségben

A hirdetési portál statisztikái szerint csaknem 19%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár vidéken a tavalyi évben. A kínálati oldalon árfelhajtó hatással bírtak az otthonteremtési támogatások, azok közül is falusi csok, amelyet már több, mint 20 ezer család igényelt a támogatás indulása óta a különböző térségekben. Ezzel szemben a keresleti oldalon pozitív hatást gyakoroltak a folyamatosan emelkedő lakásárak, a kedvező hitelkonstrukciók és nem utolsó sorban a pandémia is.

A Közép-Dunántúli térség ingatlanpiacán szintén pozitív irányba mozdította az árakat a keresleti és kínálati oldal együttes élénkülése. A portál által regisztrált áremelkedés 18%-ra tehető, megyei összetételben is hasonlóak az eredmények. Komárom-Esztergom és Veszprém megyében kiugró, 19% körüli drágulást rögzített a portál, míg Fejér megyében 15%-ot meghaladó mértékben nőttek a négyzetméterenkénti átlagárak.

A panelek és a kertes házak voltak a legnépszerűbbek Veszprém megyében

A portál a 110 ezer ingatlanhirdetést tartalmazó adatbázisa alapján azt is megvizsgálta, hogy mely ingatlantípusokat övezte nagy népszerűség 2021-ben a megyében. A megyei adatok alapján – az országos trendhez hasonlóan – Veszprém megyében egyrészt a családi házak iránt érdeklődött a legtöbb ingatlanvásárló. A trend hátterében leginkább az állami támogatások adta kedvező konstrukciók és a karantén-hatás húzódik meg. Nagy kereslet övezte a veszprémi, de a pápai kertes házakat is. Emellett a már népszerűségüket vesztett panellakások iránt is megugrott a kereslet 2021 második felében. A megyei átlagár több, mint 25%-kal ugrott meg a tavalyi évben, ezzel meghaladva a 455 ezer forintos átlagos négyzetméter árat.

Átlag alatti az áremelkedés Pápán

A pápai ingatlanpiacon a portál elemzése szerint mindössze 5,4%-kal emelkedett a négyzetméterenkénti átlagár 2021-ben. Az első negyedéves csökkenést követően az átlagos kínálati ár újra emelkedésnek indult, majd szeptemberben tetőzött csaknem 300 ezer forinton. Ezt követően 2021 utolsó negyedéve visszaesést hozott a piacra, 6 és fél százalékponttal csökkent a négyzetméterenkénti átlagár.

A különböző ingatlantípusok közül a kertes házak átlagára emelkedett kiugró mértékben a településen. A tavalyi évben több, mint 26%-kal emelkedett a pápai családi házak négyzetméterenkénti átlagára. A januárban és decemberben rögzített átlagárak közel 60 ezer forinttal térnek el egymástól, ami az irányárban akár 6 millió forintos többletként is megjelenhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.