Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Október 20. 19:06, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Csaknem 2000 aláírás gyűlt össze a belvárosi köztisztasági és közbiztonsági petíció felhívására

Csaknem 2000 aláírás gyűlt össze a belvárosi köztisztasági és közbiztonsági petíció felhívására

Mint ismeretes, a Pápai Polgárok civil petícióját online és nyomtatott formában is alá lehetett írni, az ívekkel. Ma délután a Városháza üléstermében a civilek képviselői részt vettek a Pápa Város Önkormányzata Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanácsadó Testülete ülésén.

Az alkalmon a résztevők megismerhették a különböző önkormányzati szervek hatáskörét, a jogszabály adta lehetőségeket, a közterület-felügyelet, a városvezetés, a jegyző, vagy épp a rendőrség álláspontját a kérdésben, és a „pápai polgárok” is elmondhatták az általuk felvetett, és több mint 1900 ember (1453 online, és 478-an papír alapon) által megerősített problémákat, javaslatokat.
A több mint két órás ülés olyannyira szerteágazó és hosszadalmas volt, hogy képtelenség lenne összefoglalót írni róla, kezelhető terjedelemben, így csak néhány pontban összegzem az ülést. Fontos kiemelni, hogy a cikk írója érintett a kérdésben, hiszen tagja a "pápai polgároknak".

  • Unger Tamás alpolgármester és Áldozó Tamás polgármester is megerősítette azt az álláspontot, hogy a petíció „rasszizmusba hajló” és eltúlzott. Ezt a meghívottak visszautasították. Mint mondták, nem népcsoportokkal, hanem viselkedni nem tudó emberekkel van baj.
  • A „pápai polgárok” konkrét eseteket felsorolva próbálták leírni a probléma fontosságát, hozzátéve, napi szintű, sokak életét megkeserítő jelenségről van szó.
  • Venczel Csaba önkormányzati képviselő, aki az ülést vezette elmondta, fontosnak tartják a civilek kezdeményezését, ugyanakkor hangulatkeltőnek tartja a petíciót, ugyanis egy összetett problémahalmazról van szó, a petíció azonban csak az önkormányzat felelősségét taglalja.
  • Elhangzott, hogy szűkek a különböző önkormányzati szervek hatáskörei, ennek ellenére az érintett témában számos intézkedés történt, küzdelmet folytatnak az említett problémákkal szemben.
  • Több megszólaló is – köztük dr. Áldozó Tamás polgármester és Venczel Csaba önkormányzati képviselő is - a lakosság szerepvállalását hangsúlyozta, mind a jó példa, mind pedig a helytelenül viselkedők figyelmeztetése terén.
  • A rendőrség képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben az állampolgárok jogsértést tapasztalnak, legyen az csendháborítás, garázdaság, vagy bármi, tegyenek bejelentést a 112-es számon, akár névtelenül is megtehetik ezt.
  • A petíció kezdeményezői azt nehezményezték, hogy ezt naponta nagyon sok alkalommal meg is teszik, ám ez tartósan nem szűnteti meg a problémát, a rendőr távozását követően jellemzően újra kezdődik a cselekmény.
  • Ugyanakkor pozitívan nyilatkoztak az elmúlt hetekben tapasztalható kiemelt rendőri jelenlétről, mint mondták, jelentősen javult ennek köszönhetően a helyzet. A rendőrök túlórakeretét a pápai önkormányzat is támogatja. A „pápai polgárok” viszont attól tartanak, hogy a rendőrség állományának feltöltetlensége miatt nem lesz fenntartható ez a fajta a jelenlét.
  • Elhangzott, hogy a javasolt Városrendészet külön szervként nem működhet, az a közterület-felügyelet más megnevezése csak tulajdonképpen. Azt viszont hangsúlyozták, hogy arra nincs lehetőség Pápán, hogy a győrihez hasonló "kigyúrt, sportolókból álló fiatal egység" álljon fel.
  • A rendőrség részéről megvan az erre vonatkozó szándék, illetve a közterület-felügyelet szintén nyitott a folyamatos jelenlétre, járőrözésre, ám az önkormányzati szerv is létszámhiánnyal küzd, folyamatos hirdetéseikre alig-alig jelentkezik megfelelő munkaerő.
  • A felek a folyamatos párbeszéd fontosságát hangsúlyozták, a hatóságok és a hivatalok a probléma megfelelő helyen történő, és pontos bejelentését kérték, annak érdekében, hogy megfelelően el tudjanak járni.

A „pápai polgárok” a közel 2000 aláírást megsemmisítik, a petíció elérte a célját, hiszen az a probléma megfelelő szinten való kezelése volt, ám amennyiben nem tapasztalnak tartós javulást az érintett területeken, további akciókkal fognak jelentkezni a témában, és egyéb ügyekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.