Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. Október 23. 19:21, vasárnap | Helyi
Forrás: InfoPápa

Csak a szívek sírnak - 1956-os megemlékez Pápán

Csak a szívek sírnak - 1956-os megemlékez Pápán

A Fidesz gyertyagyújtással emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc pápai mártírjairól a Kálvária temetőben.

A hivatalos városi megemlékezés a Deák Ferenc utcán kezdődött, Kiss Zoltán emléktáblájának koszorúzásával. Kiss Zoltán - mártír honvéd, a magyar katonai ejtőernyőzés egyik megteremtője volt. Az emlékezők a Mándi Márton István utcán lévő Dr. Katona István - Pápa város forradalmi tanácsának elnöke - egykori lakóházához vonultak, fejet hajtani a tiszteletére emelt emléktábla előtt.

Az emlékező beszédre a Jókai Mór Művelődési Központ színház épületében került sor este hat órától. Köntös László, a Dunántúli Egyházkerület főjegyzője beszédében a magyar identitás megőrzéséért folytatott küzdelem részeként beszélt az 55 évvel ezelőtti eseményekről. „1956 nem pusztán tovatűnő emlék, hanem ma is jelen lévő lüktető valóság. 1956 nem pusztán a szabadságért és az emberi jogokért folytatott harc emlékezetes pillanata, hanem mindenekelőtt a magyar identitás megőrzéséért folytatott évszázados küzdelem soha nem feledhető mozzanata.” Népünk mohács óta elnyomásban és fenyegetettségben élt, de a „szovjet volt az első, amely a tankjaival együtt szellemi, lelki elnyomást is hozott. Egyszóval az identitásunkat akarta elvenni.”
Köntös László szerint sok évnyi elnyomás után nem véletlen, hogy még húsz évvel a rendszerváltás után is zavar van a magyar emberek fejében. Nem véletlen, hogy sokszor külföldi emberrel beszélve magyarázkodnunk kell, hogy kik is vagyunk.

Köntös László a jövő legnagyobb kihívásának az identitás kérdését látja. Kitárult a világ, a globalizáció évtizedeit éljük. Ahhoz, hogy megőrizhessük identitásunkat, tájékozódási pontokra van szükség. „Ilyen tájékozódási pont 1956 is. Dicsőség Istennek, aki adta nekünk 1956 hőseit, tisztesség és nyílt emlékezet azoknak, akik áldozatot hoztak azért, hogy mi ebben az identitásküzdelemben számot tudjunk adni önmagunkról, önmagunknak, másoknak és egymásnak. – zárta emlékező szavait Köntös László.
A színvonalas előadást a Pegazus Színház művészeinek, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Vadvirág néptáncegyüttes táncosainak és a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium kórusának köszönhette az emlékező közönség. A műsor címe: Csak a szívek sírnak. Összeállította és rendezte: Sarkadi Nagy László.

A megemlékezés a Magyar Pieta 1956-os emlékmű koszorúzásával zárult.

A Fidesz gyertyagyújtással emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc pápai mártírjairól a Kálvária temetőben.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 14:18, szombat | Helyi

Megelevenedett a varázslóvilág a könyvtárban

A varázsvilág kedvelői ezúttal is szép számban látogattak el a Jókai Mór Városi Könyvtárba, ahol Harry Potter mágikus világa elevenedett meg, egy családi délelőtt erejéig.

2024. Május 11. 07:07, szombat | Helyi

Rózsaszínbe burkolózott a péntek esti égbolt

Elképesztő látványban volt része azoknak, akik feltekintettek az égre pénteken este.

2024. Május 11. 06:43, szombat | Helyi

A Harry Potter könyvek műfordítója járt Pápán

Tóth Tamás Boldizsár magyar műfordító és szinkrondramaturg volt a vendég a pénteken kezdődő Harry Potter napokon, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2024. Május 11. 06:24, szombat | Helyi

Unger Tamás: Van programunk

Az alpolgármestert többen kérdezték, hogy a politikai adok-kapok helyett miért nem inkább a terveikről beszélnek. Válaszul elmondta, a programjuk elérhető a város honlapján, bár elismeri, kissé időigényes lesz átbogarászni.