Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Október 06. 16:00, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Bűnösnek találták azt a chicagói rendőrt, aki 16-szor belelőtt egy afroamerikai tinédzserbe

Bűnösnek találták azt a chicagói rendőrt, aki 16-szor belelőtt egy afroamerikai tinédzserbe

Egy chicagói bíróság esküdtszéke bűnösnek találta azt az amerikai rendőrt, aki 2014-ben intézkedés közben 16 lövést eresztett egy 17 éves afroamerikai fiatalemberbe.

Jason Van Dyke rendőrt az esküdtszék hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságban mondta ki bűnösnek.

A 17 esztendős Laquan McDonald halála - amelyet a rendőrség kamerája rögzített - 2014-ben a rendőri brutalitás elleni zavargásokat váltott ki Chicagóban. A város rendőrfőnökét elbocsátották, és az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított a rendőri erőszak ügyében.

Van Dyke rendőr a per idején - óvadék ellenében - szabadlábon volt, ezt a lehetőséget az esküdtszék döntése után megvonták tőle.

"Ez tragédia és nem gyilkosság volt" - mondta záró védőbeszédében a rendőr ügyvédje, azzal érvelve, hogy kliense veszélyben érezte az életét, McDonald ugyanis egy nagy késsel közelített felé. A vád képviselője viszont leszögezte: ezt a momentumot a rendőrségi kamera nem rögzítette, tehát a veszélyeztetettség érzete mint motívum nem fogadható el, ugyanakkor - tette hozzá - a vádlott túlságosan is gyorsan rántott fegyvert, és az esetleges fenyegetésre aránytalan választ adott.

Az ítéletet a bíró várhatóan október 31-én hirdeti ki.

Laquan McDonald halála után nemcsak Chicagóban, hanem szerte az Egyesült Államokban tüntetéssorozat söpört végig a rendőri brutalitás ellen. 2015-ben 18 rendőr ellen emeltek vádat intézkedés közben elkövetett gyilkosság miatt. 2017-ben csökkent a rendőri erőszak aránya, már csak 7 rendőr ellen emeltek vádat.

Címkék: bűnös, chicago, rendőr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.