Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Április 12. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Bűnös a parlamenti képviselő meggyilkolásával vádolt férfi

Bűnös a parlamenti képviselő meggyilkolásával vádolt férfi

Bűnösnek mondta ki hétfőn a londoni központi büntetőbíróság esküdtszéke azt a 26 éves férfit, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásával vádolnak.

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess, aki csaknem négy évtizedig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, tavaly októberben képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor a fiatal férfi, Ali Harbi Ali késsel rátámadt.

A vizsgálat alapján Ali kéttucatnyi szúrt sebet ejtett a parlamenti képviselőn, aki a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt.

A londoni illetőségű elkövetőt ugyancsak a helyszínen elfogták.

Ali ellen gyilkosság és terrorcselekmények előkészítése címén emelt vádat az angol-walesi főügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) kiemelt bűncselekményekkel és terrorelhárítással foglalkozó ügyosztálya.

Ali, akit a szigoráról hírhedt londoni Belmarsh börtönben tartanak vizsgálati fogságban, a londoni központi büntetőbíróságon zajló perben tagadta a terhére rótt gyilkossági vádat. Védekezésében "jogos bosszúnak" nevezte tettét, és közölte: azért választotta ki Sir David Amesst, mert a képviselő annak idején megszavazta, hogy a brit királyi légierő (RAF) légicsapásokat hajthasson végre szíriai célpontok ellen.

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy Ali ugyanezen okból más alsóházi képviselők meggyilkolását is tervbe vette, és merényletet akart elkövetni Michael Gove kabinetminiszter, a Konzervatív Párt magas rangú tagja ellen is.

Ali elismerte, hogy Szíriába akart utazni és csatlakozni kívánt az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez, de ezt a szíriai háborús helyzet nem tette lehetővé, ezért úgy döntött, hogy Nagy-Britanniában szolgálja "a muszlim ügyet".

A tárgyalás hétfői zárónapján az esküdtszék alig húszperces tanácskozás után bűnösnek nyilvánította Ali Harbi Alit gyilkosságban és terrorcselekmények előkészítésében.

Az esküdtszéki döntés után a bíró bejelentette, hogy szerdán hirdet ítéletet az ügyben.

Ali Harbi Ali a dél-londoni Croydon kerületben született 1996-ban, szomáliai család gyermekeként. A BBC közszolgálati médiatársaság úgy értesült, hogy Ali édesapja korábban Szomáliában miniszterelnöki tanácsadóként tevékenykedett.

Priti Patel brit belügyminiszter kérésére a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a gyilkosság után felmérte és jelentősnek minősítette a brit alsóházi képviselőket fenyegető terrorkockázatokat. A testület hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem tárt fel olyan információt, amely bármilyen hiteles, konkrét vagy azonnali fenyegetésre utalna.

A brit hatóságok februárban csökkentették a terrorkészültség szintjét, az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a középső, "jelentős" fokozatra enyhítve a nagy-britanniai terrorellenes készenlétet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.