Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Bunkertúrát tartottak a kelebiai erdőben

Bunkertúrát tartottak a kelebiai erdőben

Első ízben tartott túrát a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola a kelebiai erdőben, szombaton annak az erődítésrendszernek a bemutatására, amelyet az 1950-es évek elején egy feltételezett, Jugoszlávia irányából érkező támadás elhárítására hoztak létre.

Bánhidy Zoltán túravezető elmondta: a sztálinizmus időszakában a Szovjetunió politikai és gazdasági nyomással igyekezett a titói Jugoszlávia viszonylagos önállóságát megtörni. Az elmérgesedett helyzet egyik következményeként szovjet utasításra a magyar-jugoszláv határ mentén erődítésrendszer építésébe kezdtek. A védelmi vonalak - melyeknek végül csak mintegy 80 százaléka készült el – több részből álltak: közvetlenül a határon szögesdrótakadályokat állítottak föl, majd aknazárat telepítettek, 3-4 kilométerrel beljebb pedig erődítések épültek.
A védelmi rendszer legfontosabb elemei a különböző betonbunkerek voltak, ezeket lövészárkok kötötték össze, de épültek fedezékek téglából, vályogból és emeltek földsáncokat is. A tervezett erődítésrendszer – amelynek kialakítása óriási összegbe kerülhetett - a legteljesebb mértékben a Duna-Tisza-közén épült ki, itt összesen kétszáz egykori bunkernek vannak nyomai. Az Ásotthalom és Kelebia közti erdőben több típusú erődítés romjaira lehet rábukkanni: voltak tízfős betonfedezékek, épültek géppuskafészkek és páncéltörő ágyúknak kialakított lőállások is – közölte a szakember.
Kitért arra: az erődítések kialakítását titkolózás övezte. A határsávból mintegy kétezer, politikailag megbízhatatlanak minősített családot telepítettek ki, civilek pedig csak külön engedéllyel léphettek be a térségbe. A fegyverkezés felkeltette a különböző titkosszolgálatok érdeklődését, a visszaemlékezések szerint előfordult olyan is, hogy tűzharc alakult ki a Jugoszláviába visszatérni próbáló kémek és a magyar határőrök között.


Sztálin halála után enyhülés következett be a magyar-jugoszláv viszonyban, a bunkerek építését befejezték, a soha nem használt erődítéseket pedig magukra hagyták. Az elmúlt évtizedekben a környéken lakók minden mozdíthatót hasznosítottak, csupán a néhol méteres vastagságú betonfalak maradtak a helyükön. A turisták ezeket nézhetik meg, néhány a növényzettől és a földtől megtisztított erődítésbe pedig be is mászhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;