Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. December 06. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Brit EU-népszavazás – kiléphet Nagy-Britannia az unióból?

Brit EU-népszavazás – kiléphet Nagy-Britannia az unióból?

Szombati brit sajtóértesülés szerint David Cameron miniszterelnök elismerte, hogy kénytelen lenne Nagy-Britannia EU-tagságának feladásáért kampányolni a tervezett népszavazáson,

ha az Európai Unió reformjával kapcsolatos követeléseinek nem tud érvényt szerezni.
A The Daily Telegraph című konzervatív, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú napilapnak a Downing Street egy név nélkül idézett magas beosztású tisztviselője elmondta: Cameron közvetlen kormányzati munkatársaival tartott magánbeszélgetéseken kijelentette, hogy ha Brüsszel és a társállamok "teljesen figyelmen kívül hagyják" reformigényeit, és ha az ezekről folyó tárgyalásokon "nem kap semmit", akkor azért fog kampányolni, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Cameronnak nem ez a célja, de az elmúlt hetekben világossá tette, hogy ez már nem lehetetlen - fogalmazott az idézett illetékes.

A brit kormányfő az elmúlt hónapokban nyilvánosan is tett burkolt utalásokat erre, többször is kijelentve: ha a reformigényekről folytatott tárgyalásai nem járnak eredménnyel, arra az esetre semmit sem zár ki a brit EU-tagság jövőjével kapcsolatban. A hivatalos londoni álláspont ugyanakkor továbbra is az, hogy a kormány bízik a sikerben, és így abban is, hogy Nagy-Britannia a megreformált EU tagja maradhat.

A The Daily Telegraph forrásai szerint azonban a Downing Street valójában "egyre borúlátóbban" ítéli meg az uniós társállamok vezetőivel folyó tárgyalások kilátásait, és a kormányfői hivatal szakértői most már "50 százalékot alig meghaladó esélyűnek" tartják, hogy Nagy-Britannia az EU tagja marad.

A borúlátásnak a héten a Downing Street hivatalosan is jelét adta.

A miniszterelnöki hivatal szóvivőjének csütörtöki tájékoztatója szerint David Cameron aznap telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, és közölte vele, hogy már nem számít megállapodásra az Európai Unió decemberi csúcsértekezletén azokról az uniós reformokról, amelyeket London igényel a további brit EU-tagság fejében.

A szóvivő szerint Cameron kifejtette Merkelnek, hogy Nagy-Britannia törvényileg kötelező érvényű, visszafordíthatatlan módosításokat kíván az EU működésében. A brit kormányfő elismerte ugyanakkor, hogy az általa igényelt reformok mértéke miatt e változtatásokat nem lehet "egy menetben" elérni, és emiatt már nem vár megállapodást e reformigényekről a decemberi EU-csúcson.

David Cameron a múlt hónapban ismertette hivatalosan a brit kormány EU-reformigényeit. A Brüsszelnek és a társállamoknak megküldött javaslatcsomagban kiemelt helyen szerepelt a legvitatottabb szigorítási terv is, amelynek alapján az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négyévi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Cameron a jóléti ellátások szigorítása mellett szeretné elérni azt is, hogy az EU-hoz ezután csatlakozó országokra mindaddig ne vonatkozzék a szabad munkaerő-áramlás alapelve, amíg gazdasági fejlettségük nem kerül sokkal közelebb a jelenlegi uniós tagországokéhoz.

A konzervatív párti brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról. London azonban a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és szándékai szerint a tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozása lenne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.