Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2011. November 29. 13:36, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Breivik nem volt beszámítható

Breivik nem volt beszámítható

Az Anders Behring Breivik büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáterek hétfőn azt a szakvéleményt közölték, hogy a vádlott nem volt beszámítható bűntettének elkövetése idején.

Nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetése idején a 77 ember meggyilkolásával vádolt norvég szélsőjobboldali Anders Behring Breivik a büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáterek véleménye szerint – írta kedden internetes oldalán a Verdens Gang című norvég napilap.

A két pszichiáter, Synne Serheim és Torgeir Husby kedden átadta szakvéleményét az illetékes oslói bíróságnak, s annak fő megállapításait délután sajtóértekezleten ismerteti hivatalosan az ügyészség. Ha a vádlott nem volt beszámítható állapotban, akkor nem ítélhető börtönbüntetésre, hanem pszichiátriai intézetbe kell őt zárni.

Mint ismert, Breivik – aki magát az iszlám és a multikulturalizmus elleni háború „keresztes lovagjának” tartja – 2011. július 22-én a norvég kormány székházának közelében pokolgépet helyezett el. Ezt követően felfegyverkezve érkezett Utoya szigetére, ahol tüzet nyitott az ott táborozókra. A támadássorozat 77 áldozatot követelt, ám Breivik nem tartja magát bűnösnek – tettét „kegyetlennek, de szükségesnek” nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.

2023. Január 26. 06:49, csütörtök | Külföld

Meta: Donald Trump vissztérhet a Facebookra és Instagramra

Visszaállítja Donald Trump fiókját a Facebook és Instagram közösségi médiumok anyavállalata - közölte a Meta.