Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Április 16. 07:07, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - Obama: kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt

Bostoni robbantás - Obama: kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt

Az Egyesült Államok ki fogja deríteni, hogy ki is miért hajtotta végre a bostoni robbantásokat, és felelősségre fogja vonni a tetteseket - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

"Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért" - mondta Barack Obama, s hozzátette, hogy a hatóságok még mindig nincsenek az összes válasz birtokában.
"Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát" - hangsúlyozta az elnök.
Az elnök az országos amerikai televíziós hálózatok által élőben közvetített, háromperces beszéde folyamán mindvégig kerülte a "terrortámadás" kifejezés használatát és azt hangoztatta, hogy a tények maradéktalan ismerete nélkül nem kell elkapkodni a következtetések levonását.
A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban a tettesek több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, "nyilvánvaló", hogy terrorcselekmény történt és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre.
A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt, de az első jelentésekkel ellentétben még senkit sem vettek őrizetbe. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.
Bostonban hétfőn két, szinte azonos idejű robbanás történt a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. Tűz ütött ki a JFK Könyvtárában is, de Ed Davis, bostoni rendőrfőnök a nap folyamán cáfolta a korábban felmerült feltételezést, hogy a két eset között összefüggés lehet. A városban további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak.
A CNN rendőrségi információkra hivatkozva közölte, hogy a futóversenyen történt detonációkat házilag készített robbanószerkezetek okozták, amelyeket kukákban rejtettek el a tettesek. A viszonylag kis méretű pokolgépeket golyócsapágyakkal töltötték meg, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát.
Az első két robbantásnak legkevesebb 2 halottja van, akik közül az egyik sajtóértesülések szerint egy 8 éves gyermek. A CNN kórházi forrásokra hivatkozva 134 sebesültről számolt be. Közülük legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A sebesültek közül legalább nyolcan gyerekek.
Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig a külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő - két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos - indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.
A maratoni finisnél történt két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A környéket, a közeli zöld metróvonalat, a Charles-folyó hídjait, de még Boston légterét is lezárták. A bostoni robbanások nyomán elővigyázatosságból Bostonban, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.
Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítéséhez. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte együttérzését.
A hétfői maratonfutás versenyzőinek egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.
Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

Címkék: USA-terrorizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik