Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2011. December 26. 14:58, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Bosszúból robbantottak a minisztériumnál?

Bosszúból robbantottak a minisztériumnál?

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfő reggel Bagdadban a belügyminisztérium épületénél; rendőrségi és kórházi források szerint a merényletben legalább hatan meghaltak, 34-en pedig megsebesültek.

Az iraki fővárosban a múlt csütörtökön legkevesebb 72 ember vesztette életét a főleg a síita negyedeket sújtó robbantássorozatban. Az volt az első terrortámadás az amerikai erők minapi kivonulása után, aminek nyomán Irakban azonnal belpolitikai válság tört ki a síiták vezette kormány és a rivális szunnita erők között.

A hétfői öngyilkos merénylő a belügyminisztérium épülete előtti biztonsági kordonnak hajtott neki robbanóanyaggal megrakott autójával. A minisztérium egyik, név nélkül nyilatkozó tisztségviselője szerint a támadó kihasználta azt a pillanatot, amikor az őrök karbantartási munkákra érkező villanyszerelőket engedtek be a főkapun, és ő is behajtott a minisztérium területére.

A Bagdad központjában bekövetkezett hatalmas detonáció után halottak és sebesültek tucatjai hevertek a földön, és a közelben álló gépkocsik kiégtek.

A síita Núri al-Máliki kormányfő kezdeményezésére egy hete elfogatási parancsot adtak ki a szunnita alelnök, Tarek al-Hasemi ellen, akit merényletek pénzelésével vádolnak, Máliki egyúttal saját szunnita helyettesének, Szaleh Mutlaknak a menesztését követelte a parlamentből. A szunnita Irakíja Tömb 82 képviselője a kialakult helyzet miatt a kormány és a parlament bojkottálása mellett döntött, Máliki viszont azzal fenyegette meg a pártot, hogy kilenc miniszterét felmenti, ha fenntartja döntését.

Többen attól tartanak, hogy ezekkel a lépésekkel az ország a szakadék szélére sodródik, és megismétlődhet a 2006–2007-es felekezeti háború.

Egy magas beosztású rendőrségi forrás szerint a lázadók azért vették célba a minisztériumot, hogy bosszút álljanak a miniszterelnök-helyettes Hasemi ellen kiadott letartóztatási parancsért. Maga Hasemi a félautonóm iraki Kurdisztánba utazott, ahol vélhetően nem adják ki őt azonnal a központi kormány hatóságainak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.