Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Biztonságosabbak lesznek Észak-Magyarország barlangjai

Biztonságosabbak lesznek Észak-Magyarország barlangjai

Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye 38 barlangját teszi biztonságosabbá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI); a 2020-ig tartó, 380 millió forintba kerülő fejlesztéseket az Európai Unió finanszírozza

- az igazgatóság erről közleményben tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Mint írják, a Cseppkövek és denevérek című pályázat keretében zajló munka jelentőségét növeli, hogy a barlangok közül 25 fokozottan védett, kettő védett, 11 pedig megkülönböztetett jelentőségű.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint egyes barlangokban gondot jelent, hogy tönkrementek a több évtizede beépített, közlekedést segítő eszközök és nem biztosítják már a barlangi képződmények védelmét sem, ezért tartósabb eszközökre cserélik a korrodált, balesetveszélyes kikötési pontokat, köteleket.

A műszaki korszerűsítések sorából kiemelkedik a Szeleta-barlang, ahol a bejárathoz vezető nagyon meredek, több szakaszon balesetveszélyes turistautakat teszik biztonságossá járóplatformok építésével.

A másik nagyobb beruházás a szilvásváradi, Szalajka-völgyi információs ház épületének állagmegóvása, valamint az épület belső terében és pincéjében a Szalajka-völgyhöz és a bükki barlangokhoz kapcsolódó bemutatóterek kialakítása.

A BNPI közlése szerint a legtöbb munkát a barlangok megfelelő lezárása adja a szakembereknek.

Az omlásveszélyes, beomlott bejáratokba, illetve a biztosítatlan járatszakaszokba végleges biztosítást építenek, eltávolítják az esők által behordott törmeléket és beépítik a közlekedést segítő létesítményeket is.

A projekt keretében utak, turistautak közelében összesen 19 helyszínen helyeznek el tájékoztató táblát vagy információs felületet.

Címkék: barlang, biztonság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.